Befälhavare i Afrin: ”Detta är ett blodbad”
Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2018-01-24
Turkiet uppger att offensiven mot Syriens nordvästliga Afrinregion riktar sig mot IS-enklaver i området.
”Lögner” uppger kurdiska och arabiska styrkor på plats – som beskriver striderna som ett blodbad.
– De skiljer inte på civila och icke-civila, allt bombas. Detta är ett blodbad, säger Bahjat Abdo, befälhavare för den kurdiska YPG-milisen.
I helgen inledde Turkiet en offensiv mot regionen Afrin i nordvästra Syrien, ett område som bebos av en majoritet kurder och som i stort blivit autonomt under det syriska inbördeskriget.
– Våra väpnade styrkor har påbörjat en offensiv i syfte att förstöra delar av YPG, sa den turkiske premiärministern Binali Yildirim i ett tv-tal i lördags.
Därefter har Turkiet även hävdat att det finns representanter från terrorgruppen Islamiska staten i Afrinregionen, som man har som mål att krossa.
Det hela avfärdas som lögn av den arabisk-kurdiska SDF-koalitionens Redur Xelil.
– Hela världen vet att Daesh inte finns i Afrin, säger han till nyhetsbyrån Reuters.
”Bombningen sker konstant”
Turkisk militär uppgav igår att man dödat minst 260 personer, som man menade var både kurder i YPG-milisen och IS-terrorister, sedan offensivens inledning. En uppgift som är gravt överdriven, enligt Xelil.
Men striderna ska vara omfattande.
Befälhavaren Bahjat Abdo beskriver för norska tidningen Verdens Gang att ett 100-tal människor, framförallt civila, har mist livet de senaste dagarna.
– Turkiet har bombat området i fyra dagar i rad, både från luften och från marken. Bombningen sker konstant. De skiljer inte på civila och icke-civila, allt bombas. Detta är ett blodbad, säger han.
Abdo talar om ett enormt svek, efter att YPG, som är en del i SDF-koalitionen, hjälpt Turkiets Natoallierade USA i striderna mot IS i Syrien och Irak. Samtidigt är han inte förvånad. Han menar att det är väntat att Turkiet skulle vända sig mot kurdiska grupper, som landet klassar som terrorgrupper.
– Fram tills nyligen var vi del i kampen mot IS, al-Nusra, al-Qaida och andra salafister. Nu när IS är borta så är det vi som har blivit Turkiets mål. Efter allt vi bidragit med för att eliminera IS i Syrien, säger han till VG.
Utländska stridande
Ett mer överraskande svek anser han att Rysslands agerande utgör. Ryssland har under hela det nästan sju år långa inbördeskriget i Syrien stått på presidenten Bashar al-Assads sida. Det är oklart exakt hur stormakten positionerat sig i Afrinstriden, men enligt Bahjat Abdo har Ryssland valt sida bara genom att tillåta den turkiska offensiven. Ryssland har i vanliga fall stort inflytande över det syriska luftrummet.
Abdo säger också till tidningen att många syrier som flytt till regionen under kriget, bland annat från närliggande Aleppo, nu har beväpnat sig mot Turkiet. SDF-koalitionens Redur Xelil uppger för Reuters att även amerikaner, britter och tyskar frivilligt anslutit sig till striderna under de senaste dagarna.
– De utländska stridande som stridit i Raqqa och i Deir Ezzor ville komma till Afrin. De kommer att delta i striden mot den turkiska offensiven, säger han till nyhetsbyrån.
Enligt Xelil ska också ytterligare medborgare från Europa och Asien vara del i SDF-koalitionen i Afrin.