Oklart läge för fångna IS-svenskar vid anfall
Publicerad 2019-10-07
Svenskar som misstänks för samröre med IS hålls fångna tillsammans med sina anhöriga i det kurdiska fånglägret al-Hol i norra Syrien.
Det är oklart hur de påverkas av en eventuell turkisk offensiv – men inrikesminister Mikael Damberg säger att regeringen följer utvecklingen.
USA:s styrkor drar sig bort från områden i nordöstra Syrien och inom kort väntas en turkisk offensiv sättas in. Den kurdiskledda SDF-milisen hotar i sin tur med fullskaligt krig.
Det är svårt att säkert säga hur många svenska misstänkta IS-terrorister och anhöriga som är fångar i SDF:s områden. Men enligt uppgifter till TT i våras fanns uppemot 80 barn till misstänkta svenska terrorresenärer i al-Hollägret i norra Syrien.
Merparten av EU-länderna har hittills varit starkt tveksamma till att ta hem egna medborgare från lägren med tidigare IS-medlemmar och deras familjer. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen följer utvecklingen.
– Den svenska och den europeiska positionen i de här frågorna är ju väl känd. Däremot följer vi nu väldigt noga vad det här nya beskedet från USA skulle innebära för regionen och då är det många frågor som blir relevanta. Säkerhetssituationen i lägren och den humanitära situationen är ju naturligtvis någonting som vi följer väldigt noga, säger Damberg.
Turkiskt ansvar
Turkiet får ansvaret för alla IS-stridande som tillfångatagits i norra Syrien, inklusive utländska staters medborgare, enligt USA. Hur det skulle gå till är däremot högst oklart, enligt Aron Lund, Syrienkännare och gästforskare vid fredsforskningsinstitutet Sipri.
Han påpekar också att al-Hollägret inte ligger inom det område som USA nu dragit sig ut ur utan närmare Irak.
"Det är fullt möjligt att fångna jihadister slipper lös i kaoset, eller frisläpps avsiktligt som en politisk påtryckningsmetod. Men det är viktigt att komma ihåg att de flesta i lägret är civila, inklusive människor som har flytt från Islamiska staten", säger Lund i ett skriftligt svar till TT och fortsätter:
"Blir det alltför kaotiskt i området kan det klippa av hjälpinsatserna till lägret, där situationen redan är mycket svår."
Instabil miljö
Lund säger också att de styrkor som bevakar al-Hollägret varnat för att de inte kan eller vill göra det om de samtidigt har ett turkiskt angrepp att värja sig mot.
Enligt Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, är det för tidigt att säga om ett turkiskt ansvar skulle förändra något för hur Sverige hanterar de svenska medborgarna i lägret.
– Det återstår att se vad Turkiet gör och hur de hanterar frågan. Den miljö där lägret ligger riskerar att bli oerhört volatil, säger Lindh till TT.
"Annat fokus"
Även Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att IS kommer att vilja passa på.
– Naturligtvis kommer IS i stridens hetta att försöka göra utbrytningsförsök. Det finns självklart intresse för IS att göra det och den turkiska militären har ett annat fokus. De ska knäcka den kurdiska styrkan, säger hon till TT.
Hammargren påpekar också att kurderna länge förgäves har försökt få de europeiska länderna att ta tillbaka sina medborgare och lagföra dem på hemmaplan. Den frågan blir nu ännu mer akut, säger Hammargren.
– De europeiska regeringarna kan inte längre hålla frågan ifrån sig.