Därför vill Trump köpa Grönland
Publicerad 2019-08-17
Uppe i det blå?
Nej, Trump vill köpa Grönland – det är svart på vitt.
Men öns regering ser rött.
”This land is your land, this land is ... Greenland?” skojar tv-bolaget NBC med hänvisning till Woody Guthries gamla folksång.
Men nyheten, som avslöjades i ansedda Wall Street Journal i torsdags, är alltså inget skämt. Enligt tidningen har Donald Trump flera gånger diskuterat med sin stab att USA ska köpa Grönland.
I ett av samtalen ska Trump ha sagt att Danmark lider ekonomiskt av att äga ön och helt enkelt föreslagit ett köp:
– Vad tror ni, killar? Skulle det funka? sa Trump enligt tidningen.
Trumps stab undersöker
Enligt WSJ har Trump uttryckt sitt intresse med ”varierande grad av allvar”, men diskussionerna har i alla fall gått så långt att hans tjänstemän har börjat undersöka de faktiska möjligheterna, uppger CNN.
I en analys listar tv-bolaget några uppenbara skäl till varför Trump vill köpa ön:
Malmen
Grönland tros vara stormrikt på naturtillgångar som olja, uran, järn, kol och guld. 80 procent av öns yta täcks av is, men den snabba avsmältningen tros öppna för ny gruvdrift.
Politiken
USA skulle kunna trappa upp sin militära närvaro på ön. I dag finns redan den amerikanska flygbasen Thule och radarsystem som ska upptäcka ballistiska missiler redan innan de lämnat ryskt territorium.
Arvet
Trump är besatt av sitt eftermäle. Att köpa Grönland – något som USA faktiskt försökt tidigare i historien – skulle vara en fin fjäder i hatten.
Svaret: ”Inte till salu”
Det finns bara ett problem. Grönland går inte att köpa, meddelar det lokala självstyret via Twitter:
”Vi är öppna för affärer, men inte till salu”.
Vanliga grönlänningar verkar inte heller helt sugna på att låta sig köpas.
– Jag tror att vi tar det som ett sjukt skämt av en galen president, säger Anna Kûitse Kúko, 63, i staden Tasiilaq till NBC.
Grönland är världens största ö med en yta på mer än två miljoner kvadratkilometer. Knappt 60 000 människor bor på ön som är sedan 1979 är en självstyrande del av Danmark. 2008 röstade befolkningen för ytterligare självstyre i en folkomröstning.