Professorernas råd: Testa att stänga skolor
Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-13
Regeringen gör inte tillräckligt. Och borde testa att stänga ner skolverksamheter, menar två virusforskare.
– Ökningen av antalet fall i landet liknar den som vi sett i Italien, till den situationen vill vi inte komma, säger virologiprofessorn Fredrik Elgh.
Europeiska länder som Danmark och Norge har stängt skolorna – men i Sverige stänger man i dagsläget inte.
– Det skulle kosta mer än det skulle ge, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) efter en presskonferens under torsdagskvällen, som handlade om ett regeringsbeslut om en ny förordning om som ska ge en möjlighet för Sveriges skolor att förändra sin verksamhet, om skolan är påverkad av coronautbrottet.
Beskedet från Anna Ekström möter kritik från flera experter i virusforskning.
– Jag skulle vilja se mer drastiska åtgärder, säger Fredrik Elgh professor i virologi och överläkare i klinisk virologi vid Umeå universitet. Det finns ändå tydlig kunskap om att skolstängning har en stark effekt på antalet smittade. Vi måste få ner smittkurvan så att inte sjukvården kollapsar.
Men att vårdanställda skulle behöva vara hemma med sina barn skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen avsevärt, enligt Anna Ekström.
På en presskonferens under fredagen sa dessutom Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att ”skolbarn och skolor driver inte epidemin”.
Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, har tidigare har uttalat sig kritiskt mot att Sverige undervärderat risken för spridning. Han tror att en skolstängning skulle vara en effektiv åtgärd, men att man kan börja med att stänga ner verksamheter i vissa delar av landet där det finns en större smittspridning.
– Skolorna är en komplex fråga och man måste hitta lösningar för följdeffekter på andra kritiska samhällsfunktioner innan man gör det, säger han.
”Testa stänga i två veckor”
Folkhälsomyndigheten och regeringen brister i kommunikationen kring planen hur en eventuell stängning av förskolor, skolor och universitet skulle gå till, menar Rocklöv.
– Det kommer lite sent. Det som skulle göra stor skillnad för smittspridningen är att man redan nu hade ha haft en tydlighet och lösning för det, exempelvis hur man kan upprätthålla att personal i vården och på andra viktiga samhällsfunktioner kan fortsätta arbeta. Och sedan testa med att stänga skolorna i två veckor. Efter de två veckorna skulle man kunna utvärdera resultatet, säger han.
Under en presskonferens under fredagen som skedde efter intervjuerna med Joacim Rocklöv och Fredrik Elgh förklarade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson om när man kan stänga skolor:
– En huvudman kan i samråd med smittskyddsläkare konstatera att en eller flera skolor ska stängas. Det är i samråd med expertis.
”Stängt i mer än bara veckor”
Fredrik Elgh tar det ett steg längre. För att bromsa smittspridningen skulle det vara mycket effektivt att alla skolor i Sverige stängs, menar han.
– Varje beslut vi tar nu får en enorm betydelse, samtidigt som jag förstår de stora svårigheter som uppkommer när man stänger skolor. Men det verkar som att skolstängningar är verksamt. Man har gjort det i bland annat Kina och lyckats bromsa antalet smittade. Barn och ungdomar har massor med sociala kontakter och om man minimerar det kan det få en positiv effekt på smittspridningen i Sverige.
– En viktig studie om förhållanden under spanska sjuka i flera amerikanska städer har visat att skolstängningar och strikta förbund mot publika arrangemang och folksamlingar minskade dödligheten med femtio procent.
Hur länge skulle skolorna behöva vara stängda för att det ska få en effekt?
– Länge, antagligen mer än bara veckor. Men vi kan bromsa utvecklingen genom att barn stannar hemma men för att det ska bli någon effekt måste det ske under en längre tid. För det kan ju vara faran nu i Kina när det har varit stängt ett tag, när man lättar på trycket är risken stor att spridningen drar i gång igen, säger Fredrik Elgh.
Följer Italiens kurva
Joacim Rocklöv rekommenderar flera konkreta åtgärder som varje enskild person kan göra för att minska smittspridningen.
– Säg att alla skulle minska sina kontakter i samhället med femtio procent, det kan alla göra tror jag. Det kommer inte fram tillräckligt tycker jag, att alla aktiviteter vi gör kommer avgöra hur mycket spridning det blir.
Han drar paralleller till situationen i Italien.
– Just nu följer vi Italiens kurva ganska mycket. Det krävs åtgärder som stoppar det annars blir det förmodligen en kraftig eskalering av smittspridning. Vår statsepidemiolog Anders Tegnell har pratat om tajming och en studie i Kina visar just att tajmingen är allt. Och tajming handlar om att göra saker i ett tidigt skede, säger Rocklöv.
PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?
I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.