Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Kommunen: ”Vi kan säga upp avtalet”

Publicerad 2019-05-30

Annika Krutzén (M) är kommunalråd i Linköping och ordförande i socialnämnden.

– Utföraren har ett stort ansvar för att det ska vara tillräcklig bemanning. Om IVO bedömer att det inte är det, så förutsätter vi att Attendo gör ändringar, säger hon.

Så funkar Lex Sarah och Lex MariaSå funkar Lex Sarah och Lex Maria

I avtalen mellan Linköpings kommun och Attendo finns inga siffror för hur hög bemanningen ska vara på äldreboendena Bantorget och Valla Park.

– I båda avtalen står det att man ska ha tillräcklig bemanning hela dygnet. Sedan är det upp till boendet att avgöra vad som är tillräcklig bemanning, säger Annika Krutzén, kommunalråd (M) och socialnämndens ordförande.

Lovar uppföljning

”Tillräcklig bemanning” är ju luddigt. Kan man inte komma undan med det?

– Hade vi haft en siffra i avtalet och behovet hade varit större, så hade man ju kunnat komma undan. Nu får man ju ett ansvar för att ha tillräcklig bemanning, för ibland kan det krävas fler, säger Annika Krutzén.

Vad gör Linköpings kommun för att komma till rätta med bristerna?

– Det viktigaste för mig är att alla boenden håller en hög kvalitet och att brukarna känner sig trygga. Därför agerade vi och genomförde en extra individuell uppföljning. Resultatet visade att många brukare är nöjda med sitt boende.

”Följer noga”

Kommer ni se till att Attendo följer IVO:s beslut?

–IVO är ju tillsynsmyndighet och givetvis ska boendena bedriva vården så att IVO är nöjda och vi kan säkerställa att det är bra kvalitet. Det här följer vi väldigt noga, säger Annika Krutzén.

– Det vi kan göra om vi bedömer att utföraren har brister är att ta till civilrättsliga åtgärder, som avtalsvite. Om det är allvarliga brister kan vi ta ut ett vite och om det är väldigt stora brister kan vi också säga upp avtalet och därefter ta ställning, säger Annika Krutzén.

Följ ämnen i artikeln