Delstater tar Bidens vaccinkrav till domstol

TT-AP

Publicerad 2021-10-31

Missouri delstatsåklagare Eric Schmitt, republikan, kallar Bidenregeringens vaccinationskrav olagligt och varnar för att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om det genomförs. Arkivbild

Texas och ytterligare 18 delstater i USA har stämt Joe Bidens regering. De vill stoppa presidentens krav på att alla anställda hos federala underleverantörer måste vara vaccinerade mot covid-19 senast den 8 december.

Enligt delstaterna står kravet i strid med regelverket om offentlig upphandling. Kravet beskrivs även som ett exempel på hur president Joe Biden har överträtt gränserna för presidentämbetets enligt USA:s grundlag.

”Olagligt och i strid med konstitutionen”, skriver Missouris republikanske statsåklagare Eric Schmitt i ett uttalande.

Han varnar samtidigt för att kravet på att bara företag med vaccinerad personal får ta federala kontrakt kan förvärra den redan kritiska situationen vad gäller flaskhalsar i leveranskedjor och arbetskraftsbrist, som bromsar återhämtningen i USA.

Kollegan och partikamraten John Formella från New Hampshire tillägger att medan covid-19-vaccinen är säkra, effektiva och bör uppmuntras så finns det inga skäl att agera i strid med lagen.

De 19 delstaterna har stämt Bidenregeringen i fyra olika federala distriktsdomstolar.

ANNONS