Ministern: Understryker det allvarliga läget

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-12-11

Utbildningsminister Anna Ekström (S) ser inte stängningen av högstadieskolorna i Stockholm som så dramatiskt, eftersom det är möjligt att bedriva undervisningen på distans eller ta igenom undervisningen under vårterminen.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att stängningen av högstadieskolorna i Stockholm ligger helt i linje med det som regeringen gjort möjligt.

– Den här rekommendationen som kommer från smittskyddsläkaren i Stockholm understryker hur allvarligt läget är.

Hon berättar att regeringen redan i mars beslutade om en helt ny förordning som gör det möjligt för en skola att gå över till distansundervisning om till exempel Folkhälsomyndigheten rekommenderar det för hela landet, vilket skett i gymnasieskolan två gånger.

Det är också möjligt att göra det om smittskyddsläkaren i regionen rekommenderar det för att begränsa smittspridningen eller om det är väldigt många lärare som är sjuka så att man inte kan bedriva undervisning.

– Den här förordningen har verkligen använts under pandemin. Den har använts för nationella stängningar, många lokala stängningar och nu till en regional stängning, säger Anna Ekström.

Hon vet att det skett väldigt många samråd mellan skolhuvudmän och smittskyddsläkare i regionerna den senaste tiden, och att Malmö nu valt att avsluta höstterminen lite tidigare efter samråd med smittskyddsläkaren i Skåne. Orsaken är det allvarliga smittläget i regionen precis som i Stockholm.

– Att skolan inte är öppen de sista dagarna före jullovet ser inte jag som någon stor förändring, eftersom det är möjligt för skolorna att ha distansundervisning eller ta igen undervisningen under vårterminen.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln