Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Kaklarmet var hasch: "Märkliga omständigheter"

Uppdaterad 12.11 | Publicerad 10.10

Beslagtagen hasch. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

De personer i Karlskrona som blev sjuka av kakor förgiftades av hasch, enligt åklagaren Lena-Marie Bergström.

– Sjukhuset har skrivit det som en diagnos i journalerna, säger hon.

Prover har skickats till Nationellt forensiskt centrum, men inget svar har kommit än. Åklagaren har dock tagit del av sjukhusets diagnos.

– Personernas symptom ska ha varit framkallade av hasch. Men jag vet ännu inte vilka prover de tagit och hur de kommit fram till den diagnosen, säger Lena-Marie Bergström.

– Sedan vet jag inte vilken halt det rör sig om, eller om det bara varit hasch i kakorna. Det är möjligt att det kan ha varit flera saker i dem.

Ätit bakverk

Polisen larmades på onsdagskvällen om att flera personer i en lägenhet i stadsdelen Kungsmarken i Karlskrona hade förgiftningssymptom efter att ha ätit något slags bakverk.

Nio personer, varav flera barn, var drabbade. Två av dem var så illa däran att de inledningsvis behövde intensivvård. Flera av personerna som drabbats av förgiftningssymptom tillhör samma familj, men det var också bekanta till familjen.

Enligt mamman i familjen, som inte var hemma vid tidpunkten, ska familjen och gästerna ha ätit av en pannkaksliknade kaka.

Mamman fick uppgifter om att polis och ambulanspersonal var på hemadressen. Hon försökte ringa barnen men fick inget svar, och skyndade då hem.

”Trodde de var döda”

– När jag senare återsåg min familj trodde jag först att de var döda allihopa. De var helt utslagna och sov, har mamman tidigare berättat för SVT Nyheter Blekinge.

Barnen och pappan i den drabbade familjen fick komma hem från sjukhuset på fredagen. Läget för de två personer som har varit på IVA uppgavs då också vara stabilt.

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för grov misshandel, men nekar till brott. Åklagaren Lena-Marie Bergström vill i nuläget inte utveckla sin bild av händelseförloppet.

– Men jag menar att det finns omständigheter i ärendet som är märkliga, säger hon.