Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Starmer först på tur i Zelenskyjs turné

Publicerad 2024-10-10 05.09

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer välkomnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till 10 Downing Street i London.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj åker på blixtvisit till Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland för enskilda möten med ländernas ledare.

På 10 Downing Street i London träffade den ukrainske presidenten Storbritanniens premiärminister Keir Starmer under torsdagsförmiddagen.

Därefter väntade ett möte med nye Natochefen Mark Rutte.

På eftermiddagen fortsatte Zelenskyj till Paris för ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron. Senare bär det av till Rom för samtal med Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

På fredagsmorgonen har Zelenskyj en inbokad audiens med påve ‎Franciskus i Vatikanen och samma dag väntar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin.

Helgens planerade stödmöte för Ukraina vid den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland fick skjutas upp sedan USA:s president Joe Biden meddelat att han stannar hemma till följd av orkanen Milton.

– Varje ledare i liknande omständigheter skulle ha stannat i sitt land, sade Zelenskyj i samband med en pressträff under ett besök i Kroatien på onsdagen.

Han underströk vidare att Ramsteinformatet, med ledare samlade på plats, är viktigt och att ett nytt datum för mötet kan hittas inom en snar framtid.

Zelenskyj står också fast vid att presentera sin ”segerplan” för ledarna som deltar när ett nytt datum är klart.

Mötet i Ramstein är ett av Natoländerna och dess allierades återkommande möten om Ukraina och kriget mot Ryssland.