Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Hamas: Minst 30 döda i flygräd mot tältläger

Publicerad 2024-05-26

En flygbild från den 5 maj över Rafah i södra Gaza. Arkivbild.

Terrorstämplade Hamas uppger att minst 30 personer dödats i en israelisk flygräd mot ett tältläger utanför Rafah i södra Gaza.

Israel säger att Hamas-anläggningar har attackerats och att man känner till uppgifterna om att civila skadats.

Flygräden mot ett tältläger utanför Rafah genomfördes sent på söndagen, enligt flera källor – bland dem Röda Halvmånen.

”Ambulanspersonal från Röda Halvmånen har transporterat ett stort antal martyrer och skadade individer” skriver organisationen på plattformen X.

Enligt Röda Halvmånen riktades attacken mot ett tältläger för flyktingar, utpekat som ett ”humanitärt område”.

En talesperson för organisationen sade att antalet dödsoffer i attacken mot stadsdelen Tal al-Sultan, väster om Rafah, troligen kommer att öka.

Bekräftar flygräd

Israels armé sade sent på söndagskvällen flygräder genomförts mot mål i Rafah, mot en befästning som Israel uppger tillhör Hamas. Israel uppgav också att man känner till rapporter om att anfall och eldgivning skadat civila.

I ett uttalande sade arméns talesperson att händelsen utreds, men säger att den utförts ”i enlighet med internationell lag och att precisionsammunition använts och att attacken genomförts efter underrättelseuppgifter som indikerade att området användes av Hamas”.

Enligt nyhetsbyrån AP finns bilder från lägret som visar omfattande förstörelse.

Avfyrade raketer

Rapporter om den israeliska attacken kom timmar efter det att Hamas avfyrat raketer mot Tel Aviv, och samtidigt som Israels krigskabinett samlades för att diskutera utvecklingen i Gaza.

Inför mötet meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han motsatte sig ett avslutande av krigsinsatserna i Rafah i södra Gaza.

Israels försvarsminister Yoav Gallant hade besökt Rafah under söndagen för att informera sig om läget i södra Gaza. Gallant ingår i Israels krigskabinett.