Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Palestinaaktivister i Lund oroar studenter

Anna Karolina Eriksson/TT, Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-05-29

Studenter protesterar mot Israel på en rad lärosäten – bland annat i Lund, där delar av Lundagård intagits av tältande aktivister sedan mitten av maj.

Manifestationen har påverkat studiemiljön och en del studenter känner oro, enligt universitetets säkerhetschef.

– Det vill jag säga. Det är ändå studenter och anställda som har hört av sig på olika sätt om att de är oroliga, säger universitetets säkerhetschef Fredrik Bexell till TT och förklarar att aktivister tagit sig in på omkringliggande institutioner och studiesalar och stört studenter.

– De har gått från hus till hus och framfört budskap via megafon och skrik, helt enkelt.

– De går in och har sitt budskap – vilket de gärna får ha. Vissa upplever det som hotfullt och vissa har ingen åsikt om det, fortsätter han och understryker att inga våldsamheter inträffat.

Tält ska bort

Den kommande doktorspromotionen är planerad på fredag, vilket innebär att en stor mängd människor behöver kunna vistas i Lundagård – en park i centrala delen av staden belägen intill universitetsbyggnader – på sin väg till domkyrkan. Polisen har meddelat aktivisterna att tälten måste bort tills dess, rapporterar studenttidningen Lundagård.

Tältmanifestationen kommer annars vara i vägen för promotionen, konstaterar Bexell.

– Något måste ske så vi kan genomföra det på samma sätt som vi brukar göra.

Vid en pressträff med talespersoner som vill vara anonyma uttrycker tältdemonstranterna farhågor för att de kommer att avhysas med våld.

– Det finns en stor risk för att Palestinagård snart avlägsnas med våld, säger en av dem.

Tänker stanna

Hur de ska agera i så fall vill de inte uttala sig om. Men ambitionen är att ha kvar tältlägret, där cirka 100 per natt uppges övernatta, tills ledningen för Lunds universitet gått med på demonstranternas krav.

– Vi är vanliga studenter som bestämt oss för att stå upp för mänskliga rättigheter, där vårt universitet har misslyckats.

De hänvisar till att tusentals palestinska studenter har mist livet i Gaza, liksom palestinska lärare och universitetsprofessorer.

– Det är viktigt att komma ihåg det när universitetsledningen pratar om akademisk frihet, säger studenten Klara.

Studenterna kräver att alla samarbeten med israeliska universitet och företag avbryts. De kräver också att Lunds universitet uttalar sig i solidaritet med Palestina.