Zelenskyj: Låt oss attackera med västvapen

TT-AFP

Publicerad 2024-05-18

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med AFP att det finns stora brister i Ukrainas luftförsvar. Arkivbild.

Ukraina borde få attackera mål inne i Ryssland med vapen som landets allierade har skänkt, säger president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

– Vi kan inte göra något mot deras system som är på ryskt territorium, säger han.

Volodymyr Zelenskyj är kritisk mot de löften som avkrävts Ukraina på att inte attackera mål på rysk mark med vapen som donerats.

– De kan skjuta alla vapen från sitt territorium mot oss. Det är den största fördelen Ryssland har, säger han.

Kunde inte attackera

Den senaste tiden har ukrainska företrädare lyft frågan, inte minst med USA, om behovet att få använda exempelvis långdistansrobotar mot mål i Ryssland.

Inför den senaste ryska motoffensiven i nordöst kunde ukrainsk underrättelsetjänst se Ryssland samla tiotusentals soldater på andra sidan gränsen, väl medvetna om att Ukraina inte kunde attackera dem med amerikanska vapen, enligt Politico. De gånger Ukraina genomför attacker på rysk mark sker det främst med egenutvecklade drönare.

Zelenskyj säger också att man bara har en fjärdedel av det luftförsvar som krävs för att försvara landet:

– För att Ryssland inte ska ha luftherravälde skulle vårt flygvapen behöva 120 till 130 moderna flygplan för att kunna försvara luftrummet mot de 300 ryska.

Behöver fler soldater

Zelenskyj säger i intervjun att det inte bara är flygplan som det råder brist på i det ukrainska försvaret. Även numerären och moralen hos de ukrainska styrkorna behöver öka.

Många av de ukrainska soldaterna har stridit i mer än två år utan att få avlösning. Det är problem med att rekrytera nya soldater och de befintliga soldaterna är utmattade och arga för att de inte byts av.

– Vi måste göra det här så att killarna har en normal rotation. Då kommer deras moral att förbättras. Det är en fråga om deras fysiska styrka och rättvisa, säger Zelenskyj.

ANNONS