Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

FN-talesman: Dödstalet i Gaza oförändrat

TT

Publicerad 2024-05-14

Rök stiger mot himlen efter en explosion i Gazaremsan på måndagen. Bild tagen från södra Israel.

FN-organet Ochas revidering av dödstalet från krigets Gaza skapade stora rubriker under måndagen. Nu uppger en FN-talesperson att förändringen berodde på en omkategorisering.

Nedjusteringen av Ochas siffror berörde främst antalet palestinska kvinnor och barn som bekräftats dödade sedan krigsutbrottet i oktober, med nästintill halverade siffror mellan den 6 och 8 maj. Det totala dödstalet, närmare 35 000, var dock så gott som oförändrat.

Initialt gavs ingen förklaring till minskningen. Nyhetsrapporteringen om revideringen fick omfattande spridning och återrapporterades bland annat av Israels utrikesdepartement.

Enbart identifierade

Senare på måndagen riktade Farhan Haq, vice talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, kritik mot mediebevakningen. På en pressträff uppgav Haq att förändringen beror på att Ochas statistik nu enbart redovisar identifierade dödsfall, rapporterar flera medier.

Nedjusteringen innebär alltså inte nödvändigtvis att färre kvinnor och barn dödats under krigets gång, betonade Haq.

Till de 24 686 identifierade dödsfallen i Ochas siffror kommer över 10 000 oidentifierade, enligt FN. Ocha uppger i sin statistik att det handlar om personer som rapporterats saknade eller bedöms ligga kvar under rasmassor, och därmed ännu inte kunnat identifieras.

Svårt att verifiera

Ocha bygger sin statistik på siffror från hälsomyndigheter i Gaza styrda av terrorstämplade Hamas, vars koordinerade attack mot Israel den 7 oktober startade det pågående kriget.

Inga utomstående, oberoende organisationer har på grund av kriget kunnat verifiera uppgifterna på egen hand, men siffrorna har generellt ansetts tillförlitliga och har återrapporterats av bland annat Ocha, som är FN:s organisation för humanitär hjälp.