Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Källor: "Dödens köpman" pratar vapen med huthier

TT

Publicerad 11.25

Den ryske vapenhandlaren Viktor But dömdes 2011 till 25 års fängelse i USA, men utväxlades för ett par år sedan. Arkivbild.

Den ryske vapenhandlaren Viktor But, känd som ”dödens köpman”, släpptes från USA i en fångutväxling 2022. Nu försöker han enligt källor förmedla försäljning av handeldvapen till den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen.

57-årige Viktor But greps i USA 2008 efter att i tiotals år sålt Sovjettillverkade vapen till Afrika, Mellanöstern och Sydamerika. Han dömdes 2011 till 25 års fängelse för att ha planerat att sälja vapen till Farc-gerillan, men släpptes sedermera i en fångutväxling mot den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner som anklagats för narkotikabrott i Ryssland.

När Huthirörelsen nyligen skickade två representanter till Moskva för att förhandla om automatvapen till ett värde av motsvarande drygt 100 miljoner kronor var But med, enligt källuppgifter till The Wall Street Journal.

Källorna vet inte om förhandlingarna skett på Kremls uppdrag eller bara med dess tysta godkännande, skriver tidningen.

Att tillhandahålla en part i Mellanösternkonflikten med vapen skulle innebära en upptrappning för Ryssland, som hittills i stort har hållit sig borta från kriget mellan Israel och dess Iranstödda motståndare.

Varken Huthirörelsen eller Kreml har kommenterat uppgifterna.

De första leveranserna ska mestadels innehålla automatkarbiner av typen AK-74, men diskussioner uppges också ha förts om andra, mer kraftfulla vapen. Leveranserna kan börja redan i oktober, enligt källorna.

Efter fångutväxlingen har But ofta kommenterat rysk politik och kritiserat USA i rysk tv. Han har också vid enstaka tillfällen synts i ryska medier i egenskap av expert på vapenhandel.