Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hovrätten friar gängledare för Uppsalamord

TT

Publicerad 11.20

Polis undersöker den plats i handelsområdet Boländerna i Uppsala där en man i 40-årsåldern sköts till döds i april 2017. Arkivbild.

Svea hovrätt fastställer tingsrättens fängesledom mot en 27-åring för mordet på en man i Uppsala år 2017. Mannen var 19 år vid gärningen. Han döms även för förberedelse till mord i Bandhagen och för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Samtidigt ändrar hovrätten tingsrättens dom och frikänner en 28-årig medtilltalad, som i tingsrätten dömdes till över nio års fängelse.

”Hovrätten dömer en av de två tilltalade för dödsskjutningen i Uppsala och för annan brottslighet till fängelse i 17 år. Bevisningen mot den andra mannen är besvärande för honom men inte tillräcklig för en fällande dom”, säger hovrättsrådet Henrik Matz i ett pressmeddelande.

I maj dömdes de två ledargestalterna i det kriminella gänget Dödspatrullen i tingsrätten för mordet på en man i 40-årsåldern i Uppsala 2017.

Mordet inträffade i stadsdelen Boländerna i Uppsala. Två maskerade personer klädda i vita skyddsoveraller kom till platsen med bil och sköt ihjäl offret när han lämnade en snabbmatsrestaurang.