Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Vapenvila dröjer på detaljer: "Sluta köpslå"

TT

Publicerad 2024-06-12

Israeliska styrkor nära gränsen till Gaza. Arkivbild.

Det sades vara nära, men en överenskommelse om vapenvila i Gazakriget dröjer.

Krigets parter anklagar varandra för att förhindra det sista steget. Hamas sade sig ha accepterat ett avtal – men det var med vissa förbehåll.

Under tisdagskvällen kom beskedet att terrorstämplade Hamas hade lämnat ett officiellt svar till medlarna angående det förslag till vapenvila som ligger på bordet och som har förts fram av FN:s säkerhetsråd.

Men svaret uppges innehålla ändringar av det ursprungliga förslaget.

Det handlar om ett ”flertal” ändringar, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken, som rest till Doha i medlande Qatar. Vissa av ändringarna bedömer han vara genomförbara – ”andra inte” – utan att gå in närmare på vilka delar som avses.

– Vi är fast beslutna att försöka överbrygga klyftorna. Och jag bedömer att dessa klyftor är möjliga att överbrygga, säger amerikanen.

– Det betyder inte att de kommer att överbryggas, eftersom det i slutänden är upp till Hamas. Ju längre det här får fortsätta, ju fler människor kommer att lida, så det får vara slut på köpslåendet nu.

Tyst från Israel

Hamaskällor uppgav tidigare för tidningen Haaretz att rörelsen accepterat förslaget om vapenvila enligt säkerhetsrådets beslut. Det sade även en talesperson för Hamas till Reuters på tisdagen, men denne nämnde då inget om justeringarna.

Enligt Hamaskällorna är det ”Israel som inte accepterar förslaget och USA som undviker det”.

USA har sagt att Israel har godkänt det ursprungliga förslaget – men något klart besked har inte lämnats från Israels regering. USA:s president Joe Biden och utrikesminister Blinken har insisterat att Israel är med på den plan som lagts fram.

Samtalen om vapenvilan fick ny kraft efter att FN:s säkerhetsråd i måndags kväll antog en resolution som uppmanar parterna att godta förslaget fullt ut och villkorslöst.

”Konkret plan snart”

En israelisk källa uppger för flera medier att Israel har tagit del av svaret – och att ändringarna som Hamas vill få igenom gäller flera nyckelpunkter, däribland hur gisslan som terrorgruppen tog under dådet den 7 oktober ska friges.

Enligt andra källuppgifter har förslaget också ändrats i fråga om Israels militära tillbakadragande – som enligt förslaget ska ske från tätbefolkade områden – och tidslinjen för det.

Medlarna kommer att fortsätta arbetet tills en överenskommelse är i hamn, enligt Antony Blinken. Han tillägger att USA inom några veckor kommer att lägga fram en ”konkret” plan för Gazaremsans framtid efter kriget.