Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mordlistor sprids på gängkriminella i Danmark

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-16

Flera svenska medborgare sitter häktade i Danmark efter en våldsvåg i landet. Arkivbild.

Listor med kontraktsmord cirkulerar på sociala medier och krypterade kommunikationstjänster.

Sedan tidigare är det känt att unga svenskar tagit på sig våldsuppdrag i landet mot betalning.

På en lista finns flera personer från den danska gängmiljön följt av uppgifter med ”ett pris på deras liv”. För de mest profilerade personerna är priset satt till två miljoner euro, rapporterar danska Politiken.

Torben Svarrer, enhetschef vid Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet, bekräftar att de känner till listorna för tidningen:

– Vi känner till diverse olika listor som florerar på olika sociala medier och krypterade kommunikationstjänster, och de ingår i våra dagliga underrättelsebedömningar. Det är något vi följer noga, säger han till Politiken och fortsätter:

– Just nu är vår bedömning att det primärt är unga svenskar som tar på sig de farligaste uppdragen.

Svarrer har tidigare uppgett för TT att svenska tonårspojkar tagit på sig uppdrag mot betalning i landet.

– Rent allmänt har vi sett unga svenska killar som har tagit på sig uppdrag via sociala medier mot betalning. Vi har hört att det rör sig om summor från 100 000 kronor och uppåt.

Bakgrunden är enligt Svarrer en konflikt mellan två danska grupperingar.

– Någon har stulit narkotika från någon annan och man har velat göra något för att få det tillbaka, har han tidigare sagt till TT.

Den senaste tiden har flera svenska medborgare varit involverade i våldsdåd i Danmark. Under augusti månad har sex svenska medborgare häktats, varav flera minderåriga. De är misstänkta för bland annat mordförsök och innehav av handgranater.