Hjälparbetare oroas av libyskt flygstopp
Publicerad 2019-04-09
Flygplatser och gränsen mot Tunisien har stängt – nu växer oron bland hjälporganisationer i Libyen för att inte kunna hjälpa dem som drabbas av striderna.
– Läget är enormt osäkert, säger en hjälparbetare till TT.
Mira Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats, står i regelbunden kontakt med sina runt hundra kollegor i Tripoli. Många av dem bor i de södra delarna av staden som drabbats hårdast av striderna.
– Folk i staden är väldigt rädda. Läget är enormt osäkert. Det pågår aktiva strider och flygräder, kriminaliteten ökar och många familjer har tvingats på flykt. Våra medarbetare tvingas också vara beredda att fly med sina familjer – flera har drabbats av artillerield. Rörelsefriheten är minimal, säger hon.
Flygstopp i Tripoli
På måndagen stängdes flygplatsen Mitiga i östra Tripoli, stadens sista fungerande flygplats, efter att ha bombats av krigsherren Khalifa Haftars stridsflyg. Ett totalt flygstopp råder nu i Tripoli med omnejd.
Mira Zingariello har förgäves försökt ta sig från grannlandet Tunisien till Tripoli.
– Jag har försökt komma på ett flyg hela helgen och fortsätter att försöka. Vi har lyckligtvis ett team på plats redan som jobbar för fullt, men det är nu väldigt osannolikt att fler hjälparbetare kommer att kunna ta sig in, säger hon till TT över telefon från den tunisiska huvudstaden Tunis.
Flyktingläger överges
IRC fokuserar nu på att hjälpa sjukhus och vårdcentraler i området att upprätthålla sin beredskap, och att undsätta de migranter som sitter fängslade i Libyens flertaliga flyktingläger.
– Under dessa förhållanden blir de ofta övergivna, och ingen kommer för att se till att de har medicin och annat som de behöver, säger Zingariello.
Hon vill inte spekulera i huruvida konflikten kommer att eskalera ytterligare eller få en fredlig lösning.
– Det som är säkert är att det som händer under de kommande dagarna kommer att avgöra Libyens framtid, säger hon.
Stridande barn
Narine Aslanyan är vice chef för FN:s barnfond Unicefs Libyeninsats och har varit i Tripoli sedan i maj i fjol. TT når henne på telefon i provinsen Janzur i stadens västra delar.
– Det råder stor oro över situationen och hur den kan tänkas eskalera. FN, inklusive Unicef, och deras samarbetspartners trappar just nu upp beredskapen i Libyen för att kunna hantera alla möjliga utfall, säger hon.
Ett av de huvudsakliga orosmolnen för Unicef är risken att barn används i striderna – vilket redan har inträffat.
– En av de stridande parterna har åtminstone i ett fall använt sig av barn, vad vi känner till, säger Aslanyan.
Plundringsrisk
Liksom IRC jobbar Unicef för att se till att lokala sjukhus och vårdcentraler har rätt beredskap och förnödenheter, och för att människor i flyktingläger inte ska fara illa.
– Det finns en mängd läger i den västra delen av Libyen. När en väpnad grupp avancerar är risken att dessa läger öppnas och plundras. Vi är mycket oroade för situationen i lägren, där finns många kvinnor och barn som är de mest sårbara i sammanhanget, säger Aslanyan.