Varför rycker krigsherren fram mot Tripoli?
Uppdaterad 2019-04-08 | Publicerad 2019-04-06
Libyen har plågats av laglöshet och kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, men nu gör krigsherren i öst en offensiv.
Mellanösterkännaren Aron Lund hjälper dig att förstå bakgrunden – och resonerar kring vad som kan hända om Khalifa Haftar lyckas.
Vad är det egentligen som sker?
Det är många olika krafter som tävlat om makten sedan Muammar Gaddafi störtades i samband med den arabiska våren 2011.
Den östra delen erövrades snabbt av rebeller, och i stort sett har landet nu delats i två delar med den internationellt stödda enhetsregeringen i Tripoli (GNA) i väst och den alternativa regeringsbildningen i Tobruk i öst.
Libyens nationella armé (LNA) i öst leds av krigsherren Khalifa Haftar som steg för steg samlat allt mer makt. Som strävar efter att erkännas som Libyens högste militäre befälhavare och som vägrar att underkasta sig GNA.
– Och nu har han gjort en offensiv helt enkelt, i området runt Tripoli där andra miliser har kontrollen, säger Aron Lund som är knuten till Utrikespolitiska institutet.
Varför rycker Haftar fram mot Tripoli just nu?
Haftar, som stöds av Egypten och Förenade arabemiraten, vill framställa sig som krigsherren som ställer allt till rätta.
En hårdför stark ledare som går in och bekämpar all terrorism och islamism för att sedan etablera en traditionell arabisk regering, förklarar Lund.
Varför Haftar väljer att genomföra en offensiv just nu är däremot svårt att säga, fortsätter han.
– Politiska förhandlingar pågår i bakgrunden hela tiden, men jag tänker mig att det kanske inte var något sådant som var avgörande, utan att han helt enkelt såg ett tillfälle.
Vad händer om Haftars styrkor intar huvudstaden?
Frågan är om Haftars styrkor har kapacitet att ta kontroll eller om det blossar upp nya strider.
Men om de lyckas tar krigsherren kontroll över i stort sett hela landet. Och då går Libyen in i en helt ny fas eftersom man inte haft någon fungerande regering sedan 2011, förklarar Lund – men tillägger att det finns många om.
– Haftars framgångar har hittills byggt mycket på att han slutit avtal med milis- och klanledare som stått i hans väg. Och de kan ju hoppa av – så det är bräckligt.
Hur kan det påverka migranternas situation?
Libyen har, framför allt sedan 2011, blivit en punkt från vilken migranter och flyktingar tar sig till Europa. Något som europeiska länder på olika sätt har försökt stävja.
– Vissa länder, och framför allt Italien, har gått direkt in och utnämnt lokala krigsherrar och låtsats att det är en statlig myndighet som man kan samarbeta med, säger Lund.
Han menar att mycket beror på om de här arrangemangen består eller inte.
– Blir det strider som river upp den här bräckliga och röriga ordningen som finns, då öppnas nya möjligheter för flyktingsmugglare och det kommer i sin tur provocera europeiska ledare som är väldigt angelägna om att det här ska fungera.