Zelenskyj – tv-stjärnan som blev president

Joakim Magnå/TT

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-02-26

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville förbättra relationen med Ryssland, men befinner sig nu i krig. Arkivbild.

Volodymyr Zelenskyj är den populäre tv-komikern som blev president.

Nu leder han Ukraina i kampen mot den mäktiga grannen Ryssland – broderslandet som förvandlats till fiende.

Sedan Rysslands invasion manar den ukrainske presidenten i dagliga tal sin armé och sitt folk till att fortsätta stå emot angriparna. Hans budskap är att president Vladimir Putins styrkor är ute efter att avsätta – kanske mörda – honom och förstöra den ukrainska nationen.

Där är han nu. Men vägen till världens blickfång som krigspresident, med ansvar för drygt 44 miljoner människor, har varken varit rak eller självklar.

Slog igenom som komiker

Den 44-årige Volodymyr Zelenskyj är juristutbildad och uppvuxen i en rysktalande familj.

Långt innan han blev politiker slog han igenom som skådespelare och komiker i tv.

Zelenskyj gjorde 2015 succé i satirserien ”Folkets tjänare” som sändes i flera år på den oligarkägda ukrainska kanalen 1+1. I rollen som en enkel lärare som av en slump blir president i Ukraina blev han en stjärna för miljontals tittare.

Några år senare skulle verkligheten härma dikten.

Vann stort

När Volodymyr Zelenskyj utmanade den sittande presidenten Petro Porosjenko i valet 2019 var han politiskt helt oerfaren.

Men hans vilja att skapa bättre förbindelser med Ryssland, bekämpa den utbredda korruptionen och fortsätta Minskprocessen för att lösa den långdragna konflikten med de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina charmade folket.

Zelenskyj – med sitt parti Folkets tjänare, namngivet efter satirserien – vann stort i presidentvalet med över 70 procent av rösterna.

Förutom att han är landets yngste president hittills har han till följd av parlamentsvalet 2019 även mer makt än någon annan på ämbetet haft i det postsovjetiska Ukraina, enligt Utrikespolitiska institutet.

Liknades vid Trump

Bakgrunden i underhållningsbranschen har gjort det svårt för honom att passa in. Kritiker har jämfört med andra kändispolitiker som Italiens Silvio Berlusconi och USA:s Donald Trump, skriver nyhetsbyrån AFP.

Att Zelenskyj som ny president tillsatte personer från det egna produktionsbolaget Kvartal 95, personer som inte heller haft politiska uppdrag tidigare, ökade inte förtroendet.

Mykola Davydjuk, ukrainsk politisk analytiker, beskriver för AFP hur han ibland också haft svårt att passa in bland andra ledare.

– Han är inte på deras nivå. De spelar på en väldigt hög nivå som han inte når – eller förstår.

”Inget skäl att vara fiender”

Förhoppningarna om en bättre relation med Vladimir Putin kring den blodiga konflikten, som krävt över 15 000 liv sedan 2014, har grusats. För att nu krossas i och med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i veckan.

Volodymyr Zelenskyj talade till nationen bara timmar innan de första ryska robotarna slog ned på ukrainsk mark tidigt i torsdags.

Efter ett tag övergick han till ryska. Han vände sig direkt till Rysslands folk och anknöt till ländernas gemensamma historia men också deras olikheter i ett tal som fått stor spridning och väckt beundran hos många i sociala medier.

– Vi är annorlunda. Men det är inte skäl nog att vara fiender. Vi vill avgöra och bygga vår framtid på egen hand, fredligt och lugnt.

Följ ämnen i artikeln