Tungviktarna tyckte till i Aftonbladets studio

Publicerad 2013-10-07

Aftonbladet sände live med intervjuer och kommentarer hela debattkvällen.

Två riktiga politiska tungviktare fick den inte helt lätta uppgiften att avgöra vem som vann debatten.

Och vinnarna är...

Två riktiga politiska tungviktare tyckte till om debatten i Aftonbladets livestudio i kväll.

Folkpartiets förre partiledare Lars Leijonborg och Socialdemokraterna förra partisekreterare Lars Stjernkvist.

Det var ingen lätt uppgift för de – inte helt oberoende experterna – att avgöra vem som vann debatten.

Lars Stjernkvist lämnade bort sin egen partiledare i bedömningen.

Då kom han fram till två klara vinnare.

– Den ena var Jan Björklund (FP) som vann poäng när han kunde vara självkritisk och säga att allting inte har blivit så bra. Han var mer resonerande än vad jag brukar uppfatta honom som. Och Jonas Sjöstedt (V) tycker jag är bra i de här debatterna. Han har den där förmågan att både kunna uttrycka sig med ett stort engagemang men samtidigt kortfattat få fram poängen på ett tydligt sätt, säger Lars Stjernkvist.

Han berömmer samtidigt båda för att vara de enda som tydligt talade om sin egen politik.

Renfeldt var inte stötande

Lars Leijonberg röstade i stället fram sina egna alliansvänner som vinnare – men betonade samtidigt att han var jävig.

Genomgående i debatten gick alliansen hårt åt Stefan Löfven. Stjernkvist berömde Reinfeldt för att han gjort sin hemläxa och läst på om S-politik. Men han ser också risker med alliansen hårda attack.

– Frågan är om det inte slår tillbaka när regeringen angriper oppositionen så mycket. Framför allt eftersom man uppfattar det som att man angriper oppositionen i stället för att berätta vad man själv vill, säger han.

På twitter fick Reinfeldt kritik för att vara arrogant och hånflina åt Löfven.

Det tycker däremot ingen av experterna att är något att fästa sig vid.

– Jag tänker på hur mycket kritik Reinfeldt har fått för att han inte visar känslor så. Så om han nu gör det någon gång så är det kanske inte så lätt att hitta den exakta avvägningen, säger Lars Leijonborg.

Stjernkvist håller med:

– Det går inte att stå i två timmar och se helt neutral ut. Ibland måste man reagera på vad andra säger. Jag tycker inte att det där för ett ögonblick är stötande, säger han.

Obegripliga beskrivningar

Debatten som helhet tycker de att överraskade som mer livlig än väntat. Leijonborg berömmer Reinfeldt för hans argumentation.

– Jag gillar när man får lära sig något nytt argument. Och där tyckte jag om det här som Fredrik Reinfeldt var inne på om att brottsligheten faktiskt minskar. Det har jag inte hört förut.

Men han ger samtidigt en känga till Reinfeldt för att han inte alltid talade så tittarna förstod. Han använde både för svåra ord och ibland resonemang som kanske inte blev begripliga för tittarna.

– Han tyckte inte att rättsväsendet tillämpar lagarna på det sätt som politikerna har avsett. Där tror jag att tittarna kanske inte riktigt förstod. Tittarna tycker väl att politikerna är ansvariga för lagarna, säger Lars Leijonborg.

Vem som vann i slutändan tror Lars Stjernkvist att avgörs först långt senare.

– 2010, när socialdemokraterna förlorade, så tror jag att man upplevdes som svartmålande av verkligheten. Och väldigt mycket av debatten handlade nu just om att vinna slaget om verklighetsbeskrivningen. Vem som vann det vet man aldrig. Det får vi se i september nästa år, säger Lars Stjernkvist.