Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nya regler ska täppa till småföretagares kryphål

Publicerad 2013-09-12

Finansminister Anders Borg (M) om hur de ska hindra systemet som gjort det möjligt för vissa ägare i fåmansföretag med många ägare att betala väldigt lite skatt

Regeringen har velat tvinga fram en skärpning av löneuttaget för småföretagare.

Men efter hård kritik har man backat - och gör nu i stället andra förändringar av de omdiskuterade 3:12-skattereglerna.

– För en normal småföretagare som äger sitt bolag och har anställda är det här en betydande skattelättnad, säger finansminister Anders Borg (M).

I dag höll finansminister Anders Borg presskonferens om ännu en nyhet inför nästa vecka när regeringen presenterar sin höstbudget. Dagens utspel gällde de så kallade 3:12-reglerna, vilket är skatteregler som gäller delägare i företag med få ägare.

Systemet har kritiserats eftersom det gjort det möjligt för vissa ägare i fåmansföretag med många ägare att betala väldigt lite skatt, genom att omvandla lön till inkomst av kapital, som beskattas lägre.

Regeringen vill säkra systemet

Detta vill regeringen nu göra någonting åt. I dag berättade Borg att endast delägare som äger minst fyra procent av företaget ska kunna göra omvandlingen från lön till kapitalinkomst. Detta har tidigare kritiserats, men här står regeringen alltså fast.

– Vi går vidare med förändringar av 3:12-reglerna som har två syften. Dels att säkra legitimiteten i skattesystemet och att stänga de möjligheter till överutnyttjande och anpassning till skattesystemet som har utnyttjats på ett påtagligt sätt i vissa branscher, bland annat inom konsult- och revisionsbranschen, säger Anders Borg.

Däremot blir det ingenting av den höjning av det krav som finns på att ta ut lön, som regeringen tidigare sagt att man vill göra. Efter att man fått mycket tung kritik av bland annat Lagrådet, så har man nu ändrat sig på den punkten. Enligt rådet så blev lönekravet i kombination med kravet på att äga fyra procent av företag för komplext.

Håller inte med om kritiken

Borg säger att han inte håller med i den kritik som fördes fram, men att han ändå lyssnat på den. Dessutom menar Borg att man fått kritik främst från den lilla och högljudda klick företagare som skulle drabbas.

– Vi tog bort kravet på ett ökat löneuttag. Vi har också fått kritik från de 3 600 personerna som får höjd skatt och från vanliga småföretagare som har tyckt att det höjda uttagskravet fungerade illa. De menade att det skulle försvaga incitamenten att förtsätta växa. Så då har vi dragit tillbaks det förslaget, så för en normal småföretagare som äger sitt bolag och har anställda där är det här alltså en betydande skattelättnad, säger han.

"De flesta berörs inte"

Enligt Borg innebär dagens förslag att runt många småföretagare får en skattelättnad. För de 3 600 delägare som enligt Finansdepartementet kunnat sänka sin skatt på löneinkomster med sammanlagt 650 miljoner kronor i det nuvarande systemet blir det i stället höjd skatt.

– Jag konstaterar då att 85 procent av företagarna berörs inte, 14 procent får en förbättring och 1 procent får skärpta regler, säger Borg.

Dessutom införs ett tak för lönebaserat utrymme på 50 gånger närstående löneuttag per år.