Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Janukovitj försöker vinna tid

President Janukovitj.

DAVOS. Första reaktionen var att Ukrainas president Viktor Janukovitj kastat in handduken och kapitulerat genom att erbjuda oppositionen topposter.

Men oppositionens nej visar att de betraktade erbjudandet som ett sätt att försöka splittra dem.

Rentav köpa dem.

Att Janukovitj är en skicklig manipulatör och förhandlare visade han när Ukraina i höstas i sista stund vägrade skriva på associationsavtalet med EU. Detta trots att han förhandlat i månader och offentligt sagt att det var vad han ville. I stället tog han ett bud från Rysslands Putin.

Janukovitj är helt enkelt inte en person man kan lita på.

Den slutsatsen drog uppenbarligen även oppositionsledarna Arsenij Jatsenjuk som erbjöds att bli premiärminister och Vitali Klitsjko som skulle bli vice premiärminister.
På pappret såg det ut som ett flott bud och precis den kompromiss som behövs för att desarmera den explosiva situationen i Ukraina. Men det fanns fler frågetecken.

Det viktigaste var att oppositionen fortfarande är i klar minoritet i parlamentet så det är tveksamt vad oppositionsledarna egentligen skulle kunnat åstadkomma även om de fick landets högsta poster vid sidan av presidenten. Och inga parlamentsval är planerade förrän 2017.

De hade inte kunnat rösta igenom att Ukraina ska skriva på avtalet med EU eller att stifta de lagar som kan frige Julia Tymosjenko, deras kollega som Janukovitj låtit fängsla för att oskadliggöra sin farligaste politiska motståndare inför presidentvalet nästa år.
Massan på Självständighetstorget avvisade bestämt erbjudandet. Kravet är snabbt nyval.

Kanske hade tongångarna varit andra om Janukovitj kommit med sitt erbjudande för några månader sedan när demonstrationerna började. Nu känner demonstranterna att de har trumf på hand och att presidenten känner sig hårt pressad. De är ute efter hans skalp.

Inte minst på grund av allt det dödliga våld som riktats mot aktivisterna den senaste veckan.
Allt Janukovitj gör nu verkar bara ha ett enda mål, att han själv ska kunna hänga sig kvar vid makten. Han försöker på olika sätt vinna tid.

Janukovtij är inte bara pressad av demonstrationerna i Kiev som pågått i månader. Han har dessutom USA:s och EU:s utrikesministrar i luren så gott som dagligen med krav på att han ska hitta en ickevålds-lösning på konflikten.

Under toppmötet här i Davos har Carl Bildt, John Kerry, EU:s Catherine Ashton med flera riktat hårda påtryckningar mot Ukraina.

Situationen i landet står åter en gång och väger.
Risken finns att Janukovitj försöker utnyttja sitt erbjudande genom att påstå att oppositionen vägrar kompromissa och använder det som en ursäkt för att låta polis och militär slå till igen.

I bästa fall fortsätter samtalen med oppositionsledarna.

Vad som blir Janukovitjs nästa drag kan avgöra om våldet trappas upp eller om det finns en fredlig lösning i sikte.