Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

FP faller i skolfrågan

Uppdaterad 2013-11-14 | Publicerad 2013-11-13

Väljarna har större förtroende för S skolpolitik

Jan Björklund.

På torsdag samlas Folkpartiet för att slå fast sin politik inför valet. Men skolfrågan glider partiet ur händerna. Väljarnas förtroende har halverats sedan 2012, visar Aftonbladet/United Minds nya mätning.

– Jan Björklund har byggt mycket av sin retorik på att skylla problemen i skolan på "sossarnas flumskola". Det är svårare nu när han varit ansvarig minister i över sju år, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

På torsdag samlas Folkpartister från hela landet i Västerås för ett fyra dagar långt Landsmöte. Här ska Jan Björklund väljas om till partiledare och hundratals motioner behandlas . Med knappt ett år kvar till valet har Folkpartiet, mycket tack vare sina krympande småsyskon C och KD, klarat sig ifrån spekulationer om väljarflykt. Men också Folkpartiet har sedan förra valet sjunkit något, från 7 till 6,7 procent.  I dag kan Aftonbladet avslöja att Folkpartiet också halkat efter rejält i sin egen profilfråga- skolpolitiken. Väljarnas förtroende för partiets skolpolitik har halverats på ett och ett halvt år, visar Aftonbladet/United Minds nya mätning. Under våren 2012 ansåg 24 procent av väljarna att Folkpartiet var det parti som hade den bästa skol- och utbildningspolitiken. I dag, 2013, har den siffran sjunkit till 12, 9 procent.

– När Björklund blev skolminister 2006 var Folkpartiet det parti som hade störst förtroende i skolpolitiken. Nu har förtroendet rasat vilket är problematiskt för FP som i dag inte har någon annan profilfråga, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Fortfarande relativt starka

Men förtroenderaset på 11,1 procent oroar inte Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson.

– Det är ett tapp, men vi är fortfarande relativt starka och det har varit en mellanvalsperiod, säger hon.

Att Folkpartiet fortfarande har skolfrågan i ett någorlunda stadigt grepp, stämmer också med Aftonbladet/United Minds mätning. Bara Socialdemokraternas skolpolitik har större förtroende hos väljarna. Partiet får 22,5 procent, men har också sjunkit från i fjol, från 27 procent.

Flera framträdande Folkpartister som Aftonbladet talat med förklarar Socialdemokraternas starka stöd med deras storlek som parti och att de dessutom befinner sig i opposition. Dessutom har mycket av Folkpartiets skolpolitik inte hunnit ge resultat än, menar man.

– Folk har inte satt sig in i hur svårt det är - man kan inte komma snabbt i mål här. De är i opposition och kan stå på barrikaderna och säga hur de vill ha det, men de behöver inte ta ansvar. Att bygga om ett hus på ranglig grund, det tar tid, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP).

Debatten om friskolor spelat in

Partiets partisekreterare Nina Larsson ser också en del av tappet som en följd av den färska debatten om friskolornas vinster och särbehandling av elever.

– Det har ju varit mycket fokus på konkurser, missförhållanden och riskkapitalfrågor och de utmaningar som samtliga partier, men också FP, har gått i bräschen för att förändra. Men där har vi fortfarande inte hittat ända fram till rätt typ av reglering. Det är säkerligen någonting som har påverkat.

Hon fortsätter:

– Debatten har inte handlat om betyg, kunskapsfokus och bristande resultat utan det har varit ganska starkt fokus på konkurser och de ägare som inte sköter sig tillräckligt bra.

Enfrågeparti

Den senaste tiden har Folkpartiet också kritiserats för att ha utvecklats till ett enfrågeparti, med skolan som enda fokus. Samtidigt har också andra partier visat intresse för att ta makten över skolpolitiken.  Både Miljöpartiet och Moderaterna har ökat takten.

– Moderaterna inser att skolpolitiken är viktig inför valet och att Folkpartiet håller på att förlora debatten med Socialdemokraterna. Det förklarar varför M har valt att själva bli mer aktiva i dessa frågor, säger Carl Melin analyschef United Minds.