Mubarak släppt från fängelset

Publicerad 2013-08-22

Mubarak.

Egyptens störtade president Hosni Mubarak har släppts från fängelset.

Ex-diktatorn har förts till ett militärsjukhus i södra Kairo där han kommer hållas i husarrest i väntan på ny rättegång.

Mubarak flögs från fängelset med en ambulanshelikopter. Enligt Egyptens inrikesdepartement har Mubarak anlänt till ett militärsjukhus i södra Kairo, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tv-bilder visade helikoptern landa utanför Maadisjukhuset i södra Kairo. En bår rullades fram utanför helikoptern. Enligt Der Spiegels reporter på plats ska Mubarak ha varit klädd i vit träningsoverall och svarta glasögon när han förflyttades från helikoptern till en ambulans.

Hålls i husarrest

En egyptisk åklagare gav i veckan en skriftlig order till Torafängelset i Kairo att släppa Mubarak.

Mubarak står fortfarande åtalad för korruption och delaktighet i mord på demonstranter under de massiva upploppen i landet för två år sedan. Anledningen till att Hosni Mubarak nu blir villkorligt frigiven är att han redan suttit av den maximala möjliga häktningstiden inför en eventuell dom, enligt nyhetsbyrån Reuters. Ex-diktatorn kommer hållas i husarrest på sjukhuset på order från den av militären utsedde premiärministern.

Rättegången mot honom fortsätter nästa vecka. Mubarak har tidigare friats från flera korruptionsanklagelser.

Kan elda på protesterna

Många tror att ett frigivandet kan leda till ytterligare oroligheter i det redan svårt härjade landet. Allt sedan militären avsatte president Mohammad Mursi i juli har stora protester pågått i Egypten. Hundratals medlemmar av Muslimska brödraskapet har gripits av militären. Däribland dess högste ledare Mohammed Badie, som var efterlyst för påstådd anstiftan till våld och mord.

Mona al-Quazzaz, brittisk talesperson för Muslimska brödraskapet, menar att det villkorliga frigivandet av Hosni Mubarak är ett led i "militärens plan att återupprätta Mubarakregimen".

– Vi gick ut på gatorna för att få frihet från den här regimen och nu är den tillbaka, säger hon till BBC.