Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Republikanernas nederlag kan komma att stå dem dyrt

Världen kan andas ut. En potentiell finansiell katastrof är avvärjd.

Men bara tillfälligt.

Om tre månader är det dags för en ny nära döden-upplevelse.

När jag skriver det här har omröstningen i representanthus­et ännu inte skett. Men om man utgår från att inte ens högerrepublikaner är självmordsbenägna så gick uppgörelsen igenom.

En klar seger för president Obama även om segersötman kan bli kortvarig.

Allt de amerikanska politikerna mäktat med är att rösta igenom en statsbudget för de närmaste tre månaderna och att höja lånetaket under ungefär samma period.

Under tiden ska republikaner och demokrater förhandla fram en mer permanent uppgörelse. Ser man hur det gått tidigare finns ingen större anledning att vara optimistisk.

Republikanerna kommer att försöka ta igen lite av det svidande nederlag det åkte på den här gången. De satsade allt på att försöka stoppa Obamas sjukvårds­reform genom att koppla ihop den med godkännandet av budgeten.

En taktik som slutade i en förödmjukande förlust.

Nu får de en ny chans att pressa Demokraterna till eftergifter. Inga garantier finns för att inte Tea party-falangen på nytt kommer med oresonliga krav.

Vissa högerrepublikaner tycker det är viktigare att sätta krokben för Obama än att det går bra för USA.

Hoppet står till att de mer moderata republikanerna som är i majoritet i kongressen kan ta tillbaka kontrollen över sitt parti. Veteranen John McCain, som förlorade presidentvalet mot Obama 2008, är en av dem som är självkritiska.

- Vi måste inse att vi förlorat det här slaget. Vi var dömda att misslyckas från börjar därför att vi krävde något som inte var möjligt att uppnå, säger han enligt New York Times.

En ekonomisk härdsmälta i omvärlden ser ut att vara undanröjd för den här gången men förtroendet för USA som eko­nomisk rikslikare har naggats rejält i kanten.

Det här är andra gången på två år som amerikanska politiker stirrat ner i avgrunden innan de i sista stund tagit sitt förnuft till fånga och räddat landet och världen från ekonomiskt kaos.

En indikation på att det amerikanska politiska systemet inte fungerar som det ska.

Amerikansk politik är uppbyggd kring att skapa samförstånd. Olika intressen ska balanseras mot varandra för att i slutändan värpa fram den för medborgarna bästa politiken.

Kompromisser är ett nödvändigt inslag även om det ofta sker efter hårda debatter. När besluten väl är fattade går man vidare.

Nu funkar det inte så längre. Det började redan under Bushs sista år men sedan Obama blev president har den politiska fientligheten accelererat. Obama vill gärna ge staten en större roll i USA. Vilket fött den så kallade Tea party-rörelsen som vill att staten ska hålla sig borta så mycket som möjligt.

De har drivit det Republikanska partiet åt höger och minskat det rationella inslaget i politiken som nu mer styrs av ideologiska överväganden.

I en normal demokrati accepterar minoriteten ett nederlag. Men i fallet Obamacare har Tea party-republikanerna vägrat godta förlusten trots att förslaget blev lag redan 2010 och därefter passerat nålsögat Högsta domstolen och ett nytt presidentval.

Ett spel som kan stå Republikanerna dyrt när det är mellanårsval till kongressen nästa år.