12-årige skadade pojken kommer snart att väckas

Publicerad 2014-01-02

Läget för den tolvårige pojken som hittades svårt skadad i Borås är fortfarande allvarligt men stabilt.

Han har hållits nedsövd på sjukhus men kan snart komma att väckas för att kunna förhöras.

Polisen vädjar nu efter tips från allmänheten för att kunna spåra gärningsmannen som är misstänkt för mordförsök.

Den tolvårige pojken hittades blödande nära Boda kyrka vid 16.45-tiden på nyårsafton av ett par som var ute på promenerade.

Enligt Aftonbladets uppgifter hade han både skott- och knivskador.

Mannen som var med på platsen och hittade honom berättar:

– När vi kommer upp mot ingången till själva kyrkan så ser jag att det ligger en kille på marken. Först trodde jag att han var berusad men sedan hörde jag honom ropa: "Jag har blivit skjuten, hjälp mig", säger mannen.

”Vanlig, välartad familj”

Sedan började han rulla runt och skrika att han hade ont.

Enligt mannen sprang en ännu yngre kille som befann sig i närheten fram till den skadade pojken i samma skede som de ringde 112.

– I det läget vågade vi inte gå fram men en äldre dam gjorde det och försökte hjälpa till på något sätt, säger han.

Enligt polisen ligger själva brottsplatsen en bit från kyrkan där pojken hittades.

– Det var utdraget, brottet började vid busshållplatsen Boda kyrka på Åsvägen och fortsatte mot kyrkogården, säger Thomas Fuxborg, informatör vid polisen i Västra Götaland.

Hittills har polisen varit mycket förtegen om omständigheterna kring det grova brottet.

Men enligt en källa med insyn i utredningen har pojken både skjutits och knivhuggits.

Enligt obekräftade uppgifter var pojken, två syskon och hans föräldrar asylsökande från Kosovo. De ska ha levt gömda. De ska senast ha bott i en lägenhet som tillhandahållits av en frikyrkoförsamling.

– Vi fick en förfrågan om vi snabbt kunde ordna husrum för de här personerna. Och det gjorde vi. Jag har träffat dom. En helt vanlig, trevlig, välartad familj. Det som hänt är fruktansvärt, säger ordföranden för församlingen till gp.se.

”Synnerligen allvarligt”

Polisens tekniska undersökning fortsätter och förhör hålls med en mängd personer. Enligt uppgift ska ett magasin från ett skjuvapen har hittats på platsen.

En del vittnesuppgifter har kommit in och polisen har därför gått ut med ett signalement. Men fortfarande saknas iakttagelser som gäller själva brottet.

Enligt polisen är det inte en slump att det var just den tolvårige pojken som utsattes för det grova våldet. Enligt Aftonbladets källor är en av teorierna att det finns en etablerad koppling sedan tidigare mellan förövaren och offret. Men någon misstänkt finns ännu inte.

– Det som skett är synnerligen allvarligt, men samtidigt tror vi inte att det var så att den här pojken är slumpmässigt utsedd. De andra boende i området är oroliga för sina barn, men det ska man inte behöva vara, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS