”Transsexuella bör få skadestånd”

Publicerad 2013-08-12

I början av sommaren lämnade 142 transsexuella, som tvångssteriliserats, in ett skadeståndsanspråk.

Staten bör betala ut skadeståndet, menar Inti Chavez Perez, regeringens expert i Utredningen om män och jämställdhet, på DN-debatt.

”Det är sannolikt att Sverige kan komma att tvingas att betala skadestånd. Då är det bättre att betala frivilligt”.

Det är enligt Europakonvention olagligt att sterilisera transsexuella, som ett villkor för att ge dem tillgång till sjukvård. Det gjordes i Sverige fram till december 2012.

Konventionen gäller som svensk lag och därför är det troligt att Sverige kommer tvingas betala ut skadestånd till de 142 transsexuella som i början av sommaren lämnade in ett skadeståndsanspråk. Trots detta sätter sig Göran Hägglund (KD), ansvarig minister, på tvären, skriver Inti Chavez Perez.

Utredningar för de under 18

Han vill också se förbättrad tillgänglighet för transvård. Som det är nu är köerna för att påbörja en könsutredning för långa, upp till över ett år.

Utredningarna ska också kunna göras för personer under 18 år, menar Perez. ”Att leva i en kropp som går emot den egna könsidentiteten kan vara psykiskt påfrestande”.

Att vänta till personerna fyller 18 skapar onödigt lidande. Sverige bör följa en påbörjad internationell trend där även yngre tonåringar får behandling, skriver Perez.

”Inför tredje kön”

Inti Chavez Perez vill också att ett tredje juridiskt kön ska införas, eftersom alla transpersoner inte kan kategoriseras som antingen man eller kvinna. Andra länder har här visat större förståelse och Sverige bör följa efter, menar han.

Slutligen vill Perez också att man utreder den höga förekomsten av HIV bland transkvinnor. Internationellt är kunskapen hög om att transsexuella kvinnor är en grupp där förekomsten av HIV är stor. Hur det är ställt i Sverige finns det för dålig kunskap om, menar Perez.