Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Expert: Behöver inte komma från groddar

Publicerad 2011-06-29

Flera livsmedel kan bära på ehec-smitta

Kartlägger smittan Eva Gustavsson, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Den ehec-smittade medelålders mannen vårdas i hemmet någonstans i Skåne, under kontroll av doktorer.

Samtidigt arbetar Smittskydd Skåne febrilt med att spåra smittkällan.

I princip alla livsmedel kan bära på smittan, enligt Eva Gustafsson, Region Skånes smittskyddsläkare.

Den insjuknade mannen har inte drabbats av de allvarligaste biverkningarna men är under ständig läkarkontroll enligt Eva Gustafsson. Smittskydd Skåne har känt till att mannen drabbats av ehec i ett par dagar, först i går stod det klart att det var den farliga tyska varianten av ehec - E.coli O104.

Mat trolig orsak

– Smittan kan ligga så långt bak i tiden som en månad, vi ställer detaljerade frågor och han tänker efter vad han har ätit och varit under den senaste tiden, säger Eva Gustafsson. 

Mannen har antingen smittats via mat och vatten eller via en person som är sjuk. Eftersom han inte har varit utomlands och inte känner till att han varit nära någon sjuk person lutar det åt att han smittats via mat.

– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendation och råder folk att inte äta råa groddar. Även om groddanläggningen i Tyskland, där den första smittan konstaterades är stängd, har det kommit nya utbrott och då ger vi samma rekommendationer som Livsmedelsverket, säger Eva Gustafsson.

Fler livsmedel kan bära på smittan

Ehec-bakterien trivs bäst i fuktiga miljöer och i lagom temperatur, därför är groddar extra utsatta. Men enligt Eva Gustafsson kan i princip alla livsmedel bära på smittan.

– Vi har exempel på tidigare utbrott av ehec i Sverige, till exempel isbergssallad. I det fallet hade odlaren sköljt salladen i å-vatten.

Om det kommer fler fall av ehec-smittade kommer Smittskydd Skåne gå ut med boendeort på de smittade, i nuläget gör Eva Gustafsson bedömningen att det inte är nödvändigt. Finns det en svensk smittkälla borde det dyka upp fler fall inom den närmaste veckan, anser hon.

Smittskydd Skåne rekommenderar allmänheten att uppsköka sjukvården om man drabbas av diarréer, speciellt om avföringen innehåller blod.