Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

”150 specialpoliser jagade svenskarna”

Publicerad 2011-11-01

Vittnen pekar ut svenska journalisterna

Johan Persson och Martin Schibbye anklagas för terrorbrott.

ADDIS ABEBA. Runt 150 specialpoliser följde rebellernas och de svenska journalisternas fotspår genom öknen.

Det kom fram under vittnesförhör i dag.

– De två svenskarna var inte beväpnade, säger polismannen Mohammed Mohammed.

Journalisternas advokat i Sverige, Thomas Olsson, är orolig för rättssäkerheten.

Strax före klockan sju i morse anlände Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, i en vit Nissan-minibuss till Lideta-domstolen i huvudstaden Addis Abeba.

– De fördes ur bilen och in i byggnaden, vaktade av fyra poliser, säger Solomon Fisseha, Aftonbladets medarbetare på plats.

Bara journalistisk utrustning

Det första vittnet i rättegången var polisbefälet Mohammed Mohammed, en medelålders sergeant från den särskilda polisstyrka som verkar i landets oroliga somaliska region. Han berättade att några lokala bönder slagit larm sedan de sett hur nio rebeller tagit sig över gränsen från Somalia i en pick up-bil tillsammans med två västerlänningar.

Runt 150 specialpoliser gav sig i väg för att söka rebellerna. Efter ett par timmar, klockan ett på natten, ska de ha upptäckt bilen på tre kilometers avstånd i en gles skog i öknen. Rebellerna satte då eld på bilen och tog sig vidare från platsen till fots tillsammans med svenskarna, enligt Mohammed.

Jakten fortsatte och polisen ska ha följt fotspår i sanden. Klockan tolv nästa dag upptäckte de åter rebellerna. De befann sig då i Liolo, cirka nittio kilometer från den somaliska gränsen. Under tiden ska ytterligare fyra rebellsoldater ha anslutit till gruppen.

En våldsam skottlossning bröt ut. Svenskarna sprang bort från rebellerna. De ska sedan ha tagit av sig tröjorna och vinkat åt polisstyrkan. Alla rebeller utom två dödades. De uppges nu stå med åtalade tillsammans med Schibbye och Persson – även om svenskarna själva signalerat att de aldrig tidigare har sett dem.

”Gav den ene skor”

Efteråt togs svenskarna, lätt skottskadade, till det lokala polishuset.

– Jag gav den ene skor och kläder, för han saknade det, sa Mohammed Mohammed .

Han uppgav vidare att svenskarna inte var beväpnade och bara hade journalistisk utrustning på sig. Däremot hävdade han att svenskarna berättat för honom efteråt att de kommit till Somalia för att på något sätt träna rebellerna – en uppgift svenskarna bestämt förnekat.

Skottskadorna ska de ha fått av rebellernas kulor, enligt Mohammed.

Förhöret var bitvis förvirrat då Mohammed inte talade landets huvudspråk amhariska, och tolkarna uppträdde förvirrat. Vittnet fick en rad frågor från domaren Semshu Sirgga och svenskarnas advokater. Bland annat ifrågasatte de hur han kunde ge så detaljerade beskrivningar av avstånd i mörkret. Och hur kan kunde se hur många de var.

– Jag använde kikare, sa Mohammed.

Svenskarna var lugna och framstod som mer avslappnade i rätten än tidigare dagar. Deras tre advokater översatte allt som sas till engelska.

Klockan tolv, svensk tid, fortsatte rättegången med ytterligare vittnen. Deg Abgishil, 39, deltog även han i jakten på rebellerna. Han berättade hur de följde rebellernas fotspår genom den torra skogen.

Lyckades aldrig tala med svenskarna

Abgishil bekräftade att svenskarna var obeväpnade. Vittnesmålet var snarlikt Mohammeds, men skilde sig på ett par punkter. Bland annat hävdade Abgishil att polisen aldrig lyckades tala med svenskarna om varför de kommit till Etiopien, eftersom ingen kunde engelska. I stället ska informationen ha kommit från de gripna rebellerna.

- De berättade att rebellledare utomlands sagt åt dem att utlänningarna kommit för att hjälpa till.

Schibbye och Persson har hela tiden varit tydliga med att de var i landet för att arbeta som journalister. Abgishil var heller inte säker på att svenskarna skadats av rebellernas kulor.

Ett tredje vittne, som arbetade på polisen i Addis Abeba, framträde kort. Därefter gick åklagaren över till filmer, som påstods föreställa svenskarna i Somalia.

Den omtalade sekvensen, där Johan Persson håller ett vapen, visades inte. Däremot visade åklagaren andra videoklipp, där det såg ut som svenskarna genomförde intervjuer med personer från gerillan. Men eftersom ljudet inte fungerade beordrade domaren att rättegången ska fortsätta i morgon tisdag, klockan 12 svensk tid.

Filmerna viktiga

Schibbyes och Perssons advokat i Sverige, Thomas Olsson, är orolig för rättssäkerheten – hur fristående aktörerna i rättsprocessen kan vara.

Premiärminister Meles Zenawi har tidigare sagt att han tror att svenskarna är skyldiga.

Det har även varit problem med tolkningen. Tolken till Persson och Schibbye hade vid det tidigare domstolssammanträdet uppenbara språkproblem – som efter kritik från försvaret nu förhoppningsvis ska vara löst.

USA på plats vid rättegången

Men det största problemet anser Olsson vara den antiterrorlagstiftning som antogs av Etiopien 2009.

– Den är godtycklig i sin utformning och strider mot alla internationella definitioner av terrorism. Den har en sådan vid tolkning att allt skulle kunna falla in under den, och påminner om bestämmelserna inom de gamla öststaterna där all verksamhet som skadar staten är kontrarevolutionär.

Den internationella närvaron vid rättegången är stor. Att amerikanska diplomater finns på plats ser Thomas Olsson som en positiv möjlighet.

– USA står nära Etiopien, och amerikanarna har stora möjligheter att trycka på politiskt.

Hur journalisterna mår just nu, kan Thomas Olsson inte säga.

– Jag kan inte säga mer än vad som rapporterades om från förra rättegångstillfället. Då föreföll de vara beslutsamma om att försvara sig mot anklagelserna.

Solomon Fisseha

Staffan Lindberg

Lisa Röstlund

Så twittras det om de fängslade svenskarna