Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tre avgångar – på ett år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Odenberg är den tredje ministern som lämnar regeringen

Reinfeldts regering har förlorat tre ministrar under sitt första år. Först handelsminister Maria Borelius, sen kulturminister Cecilia Stegö Chilò och nu försvarsminister Mikael Odenberg.

På mindre än ett år har tre ministrar avgått ur Fredrik Reinfeldts regering.

Dessutom har en av alliansens fyra partiledare lämnat sin post.

– Regeringen fick en helvetesstart och den har inte hämtat sig än, säger statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren till aftonbladet.se.

Sveriges första borgerliga regering på länge fick en turbulent start. Från den klassiska gruppbilden som togs den 6 oktober ifjol försvann snabbt två ansikten. I dag försvann ett tredje.

14 oktober 2006: Handelsminister Maria Borelius avgår.

Avgången meddelas av statsminister Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju. Borelius hade anlitat barnflickor svart med förklaringen att hon inte hade råd att betala vitt. Senare kom det fram att hon under 90-talet tillsammans med sin make tjänat 16 miljoner kronor. Dagen innan avgången avslöjar Aftonbladet att Borelius och hennes makes lyxvilla i Falsterbo ägs av ett bolag i skatteparadiset Jersey.

16 oktober 2006: Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår.

Två dagar senare kommer nästa bakslag för Fredrik Reinfeldt när kulturministern på en presskonferens meddelar att hon lämnar sitt uppdrag. Den obetalda tv-licensen är främsta orsaken till att hon lämnar regeringen.

23 april 2007: Lars Leijonborg beslutar att avgå som partiledare för folkpartiet.

Efter att Stockholmsdistriktet sagt att man inte vill ha kvar Leijonborg som partiledare meddelade han sin avgång. I slutet av den här veckan lämnar han över till Jan Björklund. Fram tills nyligen var det oklart om han också skulle lämna sin post som utbildningsminister. Nu har Leijonborg bestämt sig för att sitta kvar som högskole- och forskningsminister.

5 september 2007: Försvarsminister Mikael Odenberg avgår.

Fredrik Reinfeldt förlorade sin tredje minister när Odenberg kallade till en presskonferens för att meddela sin avgång. Han lämnar posten på grund av oenighet om försvarsbudgeten.

Tre ministrar på mindre än ett år kan låta mycket. Men enligt statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren är det inte ovanligt att nytillsatta ministrar lämnar sina platser. Hur mycket det skadar regeringen beror på orsaken till avgångarna.

– I höstas fick regeringen en helvetesstart och den har inte hämtat sig än. Sedan har det även varit gnäll över att statsministern inte synts i media. Den här avgången skulle kunna vända på den bilden. I alla fall om det är så att Odenberg avgår av politiska skäl. Då kommer istället en bild fram av en regering som sätter ner foten i en fråga där man inte är överens, säger Stig-Björn Ljunggren.