Så blir Hyllie Malmös hetaste stadsdel

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

300 lägenheter
Kostnad: 1,6 miljarder kronor

Lägenheter, butiker och kontorslandskap.

Hyllie blir hypermodernt.

– Tillsammans med Västra hamnen symboliserar Hyllie det Malmö som håller på att växa fram, säger kommunalrådet Ilmar Reepalu.

Planerna på Malmö Tower skrotades tidigare i år och nu har det uppmärksammade höghusprojektet i Hyllie fått en ny form.

Point Hyllie, som det kallas, blir Malmös nya landmärke och ska vara klart när tågen börjar rulla genom Citytunneln 2011.

– Vi lärde oss massor av arbetet med Malmö Tower, bland annat att kostnaden för en skyskrapa ökar radikalt mycket snabbare än höjden på den. Point Hyllie är betydligt sundare rent ekonomiskt, säger Peter Strand, vd för Annehem Fastigheter AB.

Hett bostadsområde

Totalkostnaden lär landa på 1,6 miljarder kronor men då får man också en toppmodern stadsdel som kan göra Hyllie till ett av Sveriges hetaste bostadsområden.

Förutom 300 lägenheter, ett antal butiker och kontor har man lagt stor vikt vid att skapa mötesplatser kring torget.

Enligt beräkningarna kommer 17 000 personer varje dag att kliva av eller på Öresundstågen på citytunnelstationen Hyllie C.

27-våningarsbyggnad

– Projektet är en mycket viktig del för att forma stadsrummet kring Hyllie torg och stationen. Tillsammans med nya arenan, hotellet och köpcentrat blir det en samling byggnader som bildar utgångspunkten för det nya Hyllie, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.

När modellen för Point Hyllie avtäcktes i går utmärkte sig framför allt en 27-våningsbyggnad som i verkligheten blir 95 meter hög.