Bilhandlare får hemliga provisioner

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Handlare i Uppsala kan drabbas av skattesmäll

Ett system för utbetalning av provisioner kan leda till en skattesmäll för hundratals bilhandlare runt om Sverige.

Två bilhandlare vid Novation i Uppsala krävs på totalt 900 000 kronor i skatt, uppger Upsala Nya Tidning.

Cirka 200 bilhandlare förekommer i den riksomfattande skatteutredningen. Ett tiotal har hittills åtalats för att ha undanhållit provisioner.

Många bilhandlare får provision av finansbolag när de förmedlar lån till bilköpare. Hur stor provisionen är har hållits hemligt men skattemyndigheten beräknar den till mellan en halv och två procent, skriver Upsala Nya Tidning.

I stället för att provisionen betalas direkt till bilförsäljarna har pengarna gått till ett företag, Biab-bolagen, som 200 försäljare äger. Biab har sedan betalat ut provisionen till försäljarna.

”Vi har blivit lurade”

Nu hävdar skattemyndigheten att många bilhandlare i Sverige inte deklarerat provisionen och Ekobrottsmyndigheten har därför väckt åtal mot tiotalet handlare.

Enligt beräkningar har sammanlagt över 150 miljoner kronor skickats in till Biab under åren 1999–2004.

Den ena av de två bilhandlarna vid Novation säger att det är finansbolaget GE Capital som ligger bakom skatteupplägget.

– Vi har bara följt de råd vi fått av GE Capital, det här är deras fel. Har någon blivit lurad så är det i så fall vi bilhandlare, säger denne till UNT.

Ekobrottsmyndigheten utreder samtidigt en skalbolagsaffär med bland andra Biab som köpts upp av några personer, skriver UNT. Skalbolagsutredningen omfattar ett 50-tal bolag med närmare 300 miljoner kronor i obeskattade pengar, varav 54 miljoner hos Biab.