Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Storbedragare dömd för nya svindlerier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-26

Fick fyra år i fängelse

Den ökände storbedragaren Vincent Carlsson, 59, rymde från fängelset och var på fri fot i två månader.

På den tiden hann han lura till sig en halv miljon kronor av sju äldre personer.

På torsdagen dömdes han till fyra år i fängelse.

Vincent Carlsson är Sveriges genom tiderna värsta sol-och-vårare. Han har ett digert straffregister och har lurat pengar av människor genom att utge sig för att vara bland annat bankkamrer, läkare och polis.

2001 dömdes Vincent Carlsson till åtta år i fängelse, bland annat för bedrägerier, stölder och sexuellt utnyttjande. I praktiken väntade honom tio år i fängelse eftersom han hade tid kvar att avtjäna från en tidigare dom.

Bedrägeriturné

Men i februari i år rymde han från en permission från Skogomeanstalten utanför Göteborg och gav sig ut på en ny bedrägeriturné. I april greps han i Norge.

I dag, torsdag, dömdes han av Värmlands tingsrätt för brott han har begått under sina två månader på fri fot. Den här gången får han fyra år i fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd till de tio personer han har svindlat eller försökt att svindla.

Vincent Carlsson har utgett sig för att vara säkerhetschef på Swedbank och Nordea och sagt att han hade i uppdrag att kontrollera säkerheten och utreda missänkt brottslighet i banken. På så sätt har han fått sina offer att ta ut stora summor från sina konton och ge till honom.

Han fälls på alla tio åtalspunkter, för grovt bedrägeri, försök till bedrägeri och stöld. Samtliga brott har begåtts i mars och april i år och har riktats mot äldre personer, mestadels kvinnor, i hela landet.

Halv miljon från sju personer

Sammanlagt har han lyckats lura till sig en halv miljon kronor från sex äldre kvinnor och en äldre man. Dessutom har han försökt att lura två personer att ge honom sammanlagt ytterligare en halv miljon kronor.

Han har också stulit en plånbok från en äldre kvinnas bostad i Vilhelmina kommun.

Många av brotten har begåtts med bara ett par dagars mellanrum. Två av brotten har gjorts på samma dag. Vincent Carlsson har erkänt alla tio brotten.

I sin dom skriver tingsrätten: ”Carlsson har anfört att han har riktat in sig på äldre människor eftersom de ofta har en starkare tillit till välklädda bank- eller myndighetspersoner och för att de, som har levt ett hel liv, ofta har samlat ihop ett kapital.”

Tingsrätten har låtit göra en rättspsykiatrisk undersökning av Vincent Carlsson, men den har visat att han inte har haft en allvarlig psykisk störning.

Även en 43-årig man från Värmland åtalades för att ha hjälpt Vincent Carlsson vid ett fall av grovt bedrägeri. Åtalet mot värmlänningen ogillades dock av tingsrätten.

Vincents straffregister

Läs tidigare artiklar:

Linda Nohrstedt