Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Rysslands regering avgår

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Viktor Zubkov, chef för finansinspektionen, föreslås bli ny premiärminister

Rysslands regering med premiärminister Michail Fradkov i spetsen avgår.

Ett strategiskt beslut av president Vladimir Putin, menar Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska institutet.

Till ny premiärminister föreslås den okände Viktor Zubkov, i dag chef för finansinspektionen, uppger Ria Novosti.

Viktor Zubkov föreslås bli ny premiärminister.

Efter tre och ett halvt år som premiärminister lämnade Michail Fradkov in sin avskedsansökan till president Putin.

– Vladimir Vladimirovitj, landet befinner sig inför viktiga politiska händelser. Framför oss har vi dumavalet och presidentvalet. Regeringen är involverad i den här processen och sköter sitt uppdrag på ett välordnat sätt. Men eftersom jag förstår den nuvarande politiska processsen så skulle jag vilja att ni hade full frihet när det gäller att fatta beslut, sa Fradkov.

Verk av Putin

Putin svarade:

– Kanske har ni rätt. Vi behöver alla tänka över hur vi ska bygga upp maktstrukturen och ledningen för att på bästa sätt genomdriva en ansvarsfull valrörelse och förbereda landet för tiden efter parlamentsvalet och efter presidentvalet i mars 2008, sa presidenten, enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

Han bad samtidigt Fradkov att stanna kvar som premiärminister till dess att en efterträdare utsetts.

Enligt Carolina Vendil Pallin på Utrikespolitiska institutet är avgången helt och hållet ett verk av Putin själv.

– Det är omöjligt att Fradkov skulle göra något sådant på egen hand. Jag tror att man gör så här för att sätta in folk på vissa poster och se hur de fungerar. Man gjorde något liknande inför förra presidentvalet 2004.

Chef för finansinspektionen

– Det är lite märkligt. Här avgår en regering när den har förlorat ett val. I Ryssland avgår man före valet.

Avgången kom samma dag som ryska medier talade om att den förre försvarsministern Sergej Ivanov inom kort skulle utses till ny premiärminister. Men till allas förvåning har Putin istället föreslagit den okände Viktor Zubkov, snart 66, för posten. Han är i dag chef för ryska finansinspektionen. På fredag ska dumaledamöterna ta ställning för eller emot Zubkov.

Den 2 december hålls parlamentsval i Ryssland och den 8 mars nästa år ska president Putins efterträdare utses. Vem han placerar på premiärministerposten kan ses som ett tecken på vem han vill ska styra landet de närmaste fyra åren.