Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Folkpartiet samlas till landsmöte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-06

Aftonbladet.se rapporterar direkt från Västerås

Med låga opinionssiffror och hård intern kritik i ryggen samlas folkpartiet till landsmöte i Västerås.

På den politiska dagordningen står klassiska ämnen som invandring och skola, men huvudnumret blir Leijonborgs avgång och Björklunds debut som partiledare.

Aftonbladet.se följer tronskiftet direkt på plats i Västerås.

Den 3 september 2006 polisanmäldes folkpartiet för dataintrång mot socialdemokraternas interna datanät. En dag senare var skandalen ett faktum och en svettig Lars Leijonborg var mediernas medelpunkt. En ung man från liberala ungdomsförbundet fick sparken. Kort därefter tvingades även partisekreteraren att lämna sin post.

Ett par veckor senare gick Sverige till val och folkpartiets drömresultat från 2002 rasade med nära sex procentenheter.

Intern kritik

Året som gått har inte varit det bästa för folkpartiet. I april meddelade Lars Leijonborg sin avgång som partiledare och Leijonkungens tid var definitivt över. I dag väljs skolminister Jan Björklund till hans efterträdare och det blir hans uppgift att återskapa förtroendet för partiet - både externt och internt.

Inför landsmötet har partiets eget granskningsutskott anklagat ledningen för toppstyrning. Krisen i samband med dataintrånget sköttes dåligt och medlemmarna har inte fått veta vilka åtgärder som faktiskt gjorts.

Folkomröstning om euron

På landsmötet i Västerås vill partiledningen åter prata politik. Tre rapporter ska diskuteras och ämnena rör den svenska psykiatrin, kulturen och jämställdheten. Till de mer kontroversiella förslagen som läggs fram hör förstatligandet av skolan samt en ny folkomröstning om euron.

Invandringspolitik och klimatfrågan är andra ämnen högt på dagordningen.

Aftonbladet.se rapporterar direkt från landsmötet i Västerås genom artiklar och i bloggform.