Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen varnar för syntet-heroin

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-11-20

Superdrogen Fentanyl kan tas upp genom huden

På en och en halv månad har tre missbrukare dött i Halmstadområdet av överdoser. Nu varnar polisen för superdrogen Fentanyl – hundra gånger starkare än heroin.

Mellan 30 september och 16 november har tre personer dött i missbrukarkretsar i Halmstad och Oskarström. Nu misstänker polisen att det är drogen Fentanyl ligger bakom.

Fentanyl är en syntetisk form av heroin som i vanliga fall används inom sjukvården för att lindra svåra smärtor. Ämnet är mycket starkt, 100 gånger starkare än heroin och är väldigt lätt att överdosera.

Polisen vill ha tips

Hallandspolisen varnar nu för att använda Fentanyl och vill gärna ha in tips från allmänheten om vem eller vilka som säljer drogen.

– Misstänker man att man kommit i kontakt med eller fått i sig Fentanyl och känner sig påverkad ska man omdelbart kontakta sjukhus, skriver Hallandspolisen i ett pressmeddelande.

Fentanyl kan tas upp direkt genom huden genom plåster och man kan också andas in det. Sedan tidigare finns också Fentanyl i pulverform. Det kom till Sverige i början av 2000-talet

Dödade gisslan i Moskva

Det har tidigare förekommit larm om att läkemedlet missbrukats, bland annat av ungdomar i Mora och i Stockholmsområdet. Det var dessutom Fentanyl-gas som den ryska säkerhetstjänsten använde vid det stora gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002.

Då dödades 128 personer i gisslan av gasen.