Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Risk för nytt kallt krig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

CNN:s världsreporter Christiane Amanpour i exklusiv intervju med aftonbladet.se inför det ryska parlamentsvalet

Demokratin kom av sig och tsaren återvände.

President Putins tid vid makten betydde mer rikedom men mindre frihet.

Det är budskapet när CNN:s världsreporter Christiane Amanpour tar tempen på Ryssland inför parlamentsvalet.

Som enda medieföretag i Norden fick aftonbladet.se en exklusiv intervju med Amanpour inför premiären av hennes dokumentär ”Tsar Putin”.

CNN:s Christiane Amanpour träffar unga Putinanhängare i Moskva.

Christiane Amanpour börjar vid journalistkollegan Anna Politkovskajas grav i Moskva. Ett år har gått sedan mordet. Vännerna tänder ljus och lägger ner röda rosor. Anna fick betala ett högt pris för sitt arbete, precis som tidigare dödade reportrar på samma tidning.

– De här människorna var inga självmordspiloter. De gjorde bara sitt jobb. Men jag är rädd för att Ryssland har förlorat en stor del av sitt samvete och jag vet inte om det är en sjukdom som går att bota.

Orden är Sergej Sokolovs, vice chefredaktör på tidningen Novaja Gazeta. De är mörka och det är en mörk bild av dagens Ryssland som Christiane Amanpour ger i dokumentären som sänds dagen före det ryska parlamentsvalet.

Demokratins återgång

– Det här är ett reportage om demokratins återgång. Det beskriver ett ökat totalitärt styre, den politiska pluralismens återgång och en minskad pressfrihet, säger Amanpour till aftonbladet.se.

Hur skulle du beskriva den demokratiska utvecklingen i Ryssland sedan Putin blev president år 2000?

– Demokratin har fått träda tillbaka. Kreml har stramat åt tyglarna. Det har blivit svårare för oppositionen eftersom tröskeln in till parlamentet har höjts. I stort sett all tv styrs av staten så det är i det närmaste omöjligt för oppositionen att få någon uppmärksamhet i medierna.

– Det finns ett oppositionsparti, kommunisterna. Knappt några andra tolereras. Den minskade pressfriheten är tydlig och när man tystar pressen blir det svårt att leva upp till demokratins mål.

Fler blir rika

I Moskva har Christiane Amanpour träffat journalister, advokater och oppositionspolitiker som alla pekar åt samma håll. De rika blir fler och de kan leva gott så länge de inte bråkar. Den som bråkar, som har för mycket pengar, för många kontakter eller är för frispråkig och modig tystas. De andra låter man vara. Budskapet har ändå gått fram. Samtidigt är president Putin otroligt populär bland en majoritet av ryssarna.

Varför?

– Jag tror det handlar om ett givande och tagande. Demokratin har tryckts tillbaka, pressen har tystats men samtidigt har Putin fört stabiliteten tillbaka. Många människor minns de kaotiska åren under Jeltsins styre. I dag är det goda tider i Ryssland, inte minst tack vare det stigande oljepriset.

– Putin har också intagit världsscenen för att åter göra Ryssland till en viktig medspelare i storpolitiken. Människor tycker om det. En del handlar också om den mycket populistiska valkampanj som förs där man utsett en syndabock, i det här fallet amerikanerna. Många säger att det är de som utgör hotet nu och att vi måste stå starka. Putin ses som rätt person för den uppgiften, säger Amanpour.

Inflytelserik roll

Ryssland står och väger. Vad ska komma efter Putin? Vad betyder det att han för första gången ställer upp i parlamentsvalet? Vad tänker han själv om framtiden?

– Ingen vet i själva verket. Men de flesta tror att han kommer att behålla en inflytelserik roll, antingen som premiärminister eller som en maktfaktor bakom tronen. Jag tror att de flesta är överens om att han på ena eller andra sättet kommer att finnas kvar vid makten.

Kommer vi se honom som president igen?

– Jag vet inte. Just nu går det inte med mer än att man ändrar konstitutionen. Men det är möjligt att han kan komma tillbaka vid en senare tidpunkt.

Hur mycket makt har han själv och hur mycket bestäms av personer i hans närhet?

– Jag tror han är mycket mäktig. Det är han som håller i taktpinnen, säger Amanpour.

Ryssland tar ton mot väst. Ingen ska längre sätta sig på den forna supermakten. Oljan och gasen har blivit två viktiga vapen. Det talas om ett nytt kallt krig.

Krig om naturresurser

– Jag tror inte att ryssarna är rädda för ett kallt krig med militära konfrontationer. Men däremot är det många som tror att det kan uppstå ett kallt krig om naturresurser. Man ser att väst och övriga världen är beroende av bland annat olja och naturgas. Så ja, en del av de jag pratat med ser en möjlighet för ett nytt kallt krig.

Åt vilket håll kommer Ryssland att gå de närmaste åren?

– Jag tror att vi kommer att se samma utveckling ett tag framöver. Ett slags befästande av makten med syftet att föra in Ryssland på en permanent framgångsrik och stabil kurs. Jag tror att de styrande känner att de har kontroll över landet just nu. Sedan tror jag att man

ännu mer kommer att hävda sig som en viktig och livskraftig spelare på den internationella scenen, inte minst när det gäller oljan. De har råd att göra det.

Christiane Amanpours dokumentär ”Tsar Putin” sänds lördagen den 1 december och söndagen den 2 december kl 21.00 på CNN International.

Christiane Amanpour har fått ett stort antal priser för sin utrikesrapportering

Christiane Amanpour är CNN:s ledande utrikesreporter och har vunnit ett stort antal priser för sina reportage från världens krigs- och kriszoner. Hon har träffat och intervjuat världsledare som Irans Mahmoud Ahmadinejad, Pakistans Pervez Musharraf och Storbritanniens Tony Blair. Tidigare i år tilldelades hon Brittiska imperiets order av drottning Elizabeth för sin journalistiska gärning.

Christiane Amanpour

Christiane Amanpour, 49, föddes och växte upp i Iran men flyttade 1980 till USA för att utbilda sig till journalist. I dag bor hon i London tillsammans med sin man och en son.

Hon började sin karriär på CNN 1983 och har med åren blivit kanalens främsta utrikesreporter.

Sitt internationella genombrott fick Amanpour under Gulfkriget 1991. Sedan dess har hon bevakat de flesta stora utrikeshändelser. För sin rapportering från krigen på Balkan vann hon ett stort antal priser och var den korrespondent som mest frekvent berättade om situtationen i Bosnien. Hon har även bevakat Mellanösternkonflikten, Darfurkrisen, tsunamikatastrofen och terrordåden i London och Madrid.

Christiane Amanpour har träffat och intervjuat flera av världens stora ledare. Däribland Irans president Mahmoud Ahmadinejad, Pakistans president Pervez Musharraf, Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, Jordaniens kung Abdullah och Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov.

För sin rapportering har hon vunnit nio Emmy Awards och ett stort antal andra priser. I somras tilldelades hon Brittiska imperiets order av drottning Elizabeth II.

Följ ämnen i artikeln