Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Snokat om grannen? Nu blir du avslöjad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-10

Stopp för anonym kreditupplysning på nätet

På ett halvår har kreditupplysningssajten Ratsit lämnat ut runt elva miljoner personrapporter på svenskar.

Men nu är det slut på de anonyma kreditupplysningarna på nätet.

Från och med den elfte juni får den som blivit kollad veta vem som kollat, skriver di.se.

De sex företag som säljer vidare kreditinformation till sajter som Ratsit har efter påstötningar från Skatteverket slutit en överenskommelse som går ut på att dagarna med anonyma förfrågningar är över.

– Vi har gjort en branschöverenskommelse för att få ordning på utlämnandet av uppgifter om privatpersoner. Ingen av oss kommer att sälja nya uppgifter till Ratsit efter den 11 juni om de fortsätter att bedriva sin verksamhet som i dag,", säger Mikael Eklund, inköpschef på Upplysningscentralen UC AB och samordnare för branschöverenskommelsen till di.se.

Omfrågandekopia

Informationen kommer bara att säljas med villkoret att man skickar ut en så kallad omfrågandekopia, det vill säga att den som blivit kollad får veta att han blivit kollad och av vem.

Skatteverket har tidigare sagt att man vill sätta stopp för anonyma kreditupplysningar på nätet, som exempelvis det svenska företaget Ratsit gjort till en affärsverksamhet.

– Andan ligger i linje med de krav vi ställer när det gäller etiska regler för vidareförsäljning och spridning av privatpersoners uppgifter. Men vi ska studera överenskommelsen tillsammans med Kronofogden innan vi kan säga något mer, säger Ulf Kjellin på Skatteverket till di.se.

”Lägger oss inte och dör”

Ratsits vd Anders Johansson säger till di.se att man kommer att acceptera de nya spelreglerna.

– Vi lägger oss inte ner och dör, utan gör om sajten. Vi kommer att utöka vårt utbud och lansera statistiktjänster och företagsupplysningar. Branschen omsätter miljardbelopp och vi ska ta marknadsandelar. Vi har ett känt varumärke.

Robert Triches