Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

EU: Inte game over än

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2019-01-16

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivbild.

Rest-EU beklagar det brittiska parlamentets nej till utträdelseavtalet – men betonar att "spelet" ännu inte är över.

– Vi har fortfarande tid på oss, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Det brittiska parlamentets kraftiga nej till utträdelseavtalet var inte någon överraskning för EU. Dagen efter beklagas ändå resultatet, samtidigt som allt fler befarar att britterna nu går mot ett avtalslöst utträde.

– Ett utträde utan avtal är givetvis mycket sämre än ett avtal. Vad Nederländerna nu gör är att försöka minimera skadorna, säger premiärminister Mark Rutte till journalister i Haag, enligt Reuters.

Även i Frankrike påskyndas nu förberedelserna för ett "no deal"-läge, enligt uppgifter från presidentkansliet till nyhetsbyrån AFP.

Väntar på London

Gemensamt för så gott som alla är att man nu väntar på besked från London.

– Vi har fortfarande tid på oss att förhandla, men just nu väntar vi på vad premiärministern föreslår, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i tysk tv, enligt AFP.

– Det här är inte game over. Vi bör stå redo att agera så fort Storbritanniens regering har slagit fast vad det här betyder för fortsättningen och vad som bör bli nästa steg, säger Melania Ciot, biträdande EU-minister i EU:s nya ordförandeland Rumänien i en debatt i EU-parlamentet.

Svårt med EU-val

Från flera håll inom både EU-parlamentet och olika EU-länder uttalas öppenhet för att förlänga förhandlingstiden till efter den 29 mars i år.

Samtidigt är det inte helt enkelt. En förlängning skapar huvudbry kring hur EU och Storbritannien ska göra med EU-valet den 23–26 maj.

Om britterna stannar kvar efter den 29 mars behövs sannolikt val till EU-parlamentet även anordnas i Storbritannien – även om de ledamöterna i så fall bara kommer att sitta kvar så länge Storbritannien är kvar.

"Enda alternativet"

Samtidigt betonar både EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och nationella ledare som Mark Rutte att det avtal som hittills tagits fram bygger på vad Storbritanniens regering själv velat ha.

– Om de skulle röra sig om sina krav skulle vi kunna hitta ett annat avtal, men så länge det inte sker är det här det enda alternativet, säger Rutte enligt Reuters.