Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bakom den läckra ytan finns ett annat Brasilien

Krisen har hunnit ifatt det snabbväxande landet

Krisen har hunnit ifatt Brasilien.

Efter år av imponerande tillväxt visar sig många av framgångarna vara potemkinkulisser.

Brasilien putsar för att visa upp en snygg fasad inför fotbolls-VM men bakom den döljs fattigdom och maktmissbruk.

Karneval, sambafotboll och lättklädda damer på fantastiska stränder.

Det är mångas bild av Brasilien.

En helt annan verklighet existerar bakom den läckra ytan.

Mycket av den nya rikedomen hamnar i de redan rikas fickor. Klyftorna har ökat lavinartat. Minimilönen är bara strax över tvåtusen kronor i månaden.

Brasilien har fortfarande en stor fattig befolkning som kämpar för att skaffa mat för dagen. De bor i storstäderna slumområden och ute på den vidsträckta landsbygden.

Inför fotbolls-VM lägger Brasilien enorma pengar på att bygga nya fotbollsarenor och renovera gamla. Gamla stan i Rio rustas upp och favelorna (slumområden) närmast stan får en ansiktslyftning. De kriminella ligorna tvingas bort.

Räcker inte

Det kan låta bra. Men många kritiker menar att renoveringen höjer fastighetspriserna och tvingar de fattiga att flytta. De kriminella försvinner inte. De dyker istället upp någon annanstans. Om de inte stör fotbolls-VM bryr sig inte polisen.

Brasilien är ett jätteland med nästan 200 miljoner invånare. Även om mycket gjorts för att avskaffa fattigdom så räcker det inte på långa vägar.

Över hundra miljarder kronor satsas på arenor inför fotbolls-VM nästa år medan många människor fortfarande inte får en bra utbildning eller har tillgång till god sjukvård. Miljontals människor har svårt att ta sig till sina jobb därför att kollektivtrafiken är alltför dåligt utbyggd.

Från börjans lovade regeringen att alla nya arenor skulle finansieras med privata pengar. Men så har det inte blivit. Staten har hela tiden fått skjuta till nya medel.

När behoven är så skriande på andra håll puttrar missnöjet hela tiden.

Lägg till det en extrem korruption på alla nivåer. Politiker och höga tjänstemän anställer släktingar på fejkade jobb. Läkare stämplar in åt sina kollegor som stannar hemma från jobbet och ändå uppbär lön medan patienterna inte får den vård de ska ha.

Upprörande slöseri

Slöseriet med allmänna medel är lika enormt som upprörande.

Brasilien är fortfarande en feodal stat där markägarna och myndigheterna i stort sett gör vad de vill. Människor tvångsförflyttas. Särskilt ursprungsbefolkningen far illa när det ska byggas vägar och dammar.

Brasilien tillhör de så kallade Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina), de nya ekonomiska stormakterna som är på väg att växa fram. Brasilien räknas som världens sjunde ekonomi.

Tillväxten har under många år varit oerhört stark men till slut har den värsta globala ekonomiska krisen sedan1930-talets depression hunnit ifatt även dessa länder.

Förra året nådde Brasiliens tillväxt inte ens en procent. Får i år ser det ännu värre ut.

Precis som Turkiet är Brasilien en gammal militärdiktatur. Kanske var det därför polisen i båda länderna slog till så hårt mot de i början små och fredliga demonstrationerna. I båda länderna ledde det till att protesterna växte i rekordfart.

Men de missnöjda saknar en enad politisk linje. De är som en plym med maskrosfrön i vinden utan stora chanser att driva igenom några förändringar.