Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Socialstyrelsen varnar för dödligt virus

Publicerad 2012-12-13

Fem döda av coronaviruset – sjukvården rekommenderas att testa patienter

Nio människor har drabbats av det nya dödliga coronaviruset i Saudiarabien, Qatar och Jordanien. Fem har dött.

Resenärer från dessa länder med svår luftvägssjukdom ska nu testas för viruset, rekommenderar Socialstyrelsen.

– Om man har svår luftvägssjukdom och det inte finns andra orsaker ska man testa sig, säger utredare Helena Norling på Socialstyrelsen.

Hela Arabiska halvön är nu riskområde för coronavirus, uppger Smittskyddsinstitutet. Fall har även rapporterats i Jordanien och Qatar.

Det nya viruset påminner om det dödliga sarsviruset och orsakar svår lunginflammation. Dödligheten är mycket hög. Hittills har viruset påvisats hos nio personer. Fem har dött. Samtliga har haft luftvägssymptom och flera njursvikt.

Sjukvården ska ta prover

Socialstyrelsen ger nu nya rekommenderar på inrådan av Europeiska smittskyddsmyndigheten, och världshälsoorganisationen, WHO. Sjukvården ska ta prover på coronaviruset hos patienter med svår luftvägssjukdom som nyligen vistats på Arabiska halvön eller i näraliggande länder.

Varför ger ni den här rekommendationen nu?

– Därför att viruset är spritt till fler länder kring Arabiska halvön än vi tidigare visste och att vi även kunnat fastställa att viruset cirkulerat längre än vi hade trott - sedan april, säger Helena Norling, utredare på enheten för hälsoskydd och miljöskydd på Socialstyrelsen.

Vilka resenärer bör ta provet efter besöket i Saudiarabien, Jordanien och Qatar?

– Om man har svår luftvägssjukdom och det inte finns andra orsaker till sjukdomen.

Påminner om sarsviruset

Bör man avhålla sig från att resa till de här länderna?

– Nej, WHO har inte sagt att man behöver gå ut med särskilda restriktioner.  Vi uppdaterar våra rekommendationer vartefter vi får ny kunskap om viruset.

Vad vet man om smittorisken?

– Det är svårt att säga när vi inte känner till smittvägen. Man spekulerar i om det kan vara ett fladdermusvirus, men inget tyder på att det smittar mellan människor.