Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Påven på plats i Heliga stolen

Publicerad 2013-03-19

Skarpskyttar skyddar honom under installationen

Solen sken och hundratusentals människor välsignades.

Påve Franciskus första arbetsdag kunde ha varit riktigt bra.

Om det inte hade varit för de politiska förvecklingarna.

I morse, klockan nio, inleddes den nye 76-årige påven Franciskus installation under högtidliga former i Vatikanen.

Närmare 3.000 säkerhetsvakter uppgavs bevaka den högtidliga ceremonin på Petersplatsen.

I solskenet står romare som tagit ledigt från jobbet, ditresta nunnor och präster från olika katolska samfund runt om i världen och representanter från de flesta av jordens religioner.

Mugabe besöker

Bland de politiska digniteterna på plats finns bland annat USA:s vicepresident Joseph Biden, Tyskland förbundskansler Angela Merkel och den svenske civilminister Stefan Attefall (KD).

En gäst som redan orsakat Franciskus politiskt huvudbry är Zimbabwes 89-årige president Robert Mugabe som igår togs emot av en präst på Roms flygplats. Mugabe har reseförbud av EU på grund av brott mot mänskliga rättigheter men enligt Vatikanens försvar är Vatikanen inte en del av EU.

Morgonens pampiga installation inleddes med en rundtur i den påvliga mobilen. Från den öppna jeep-modellen vinkade Franciskus åt folket och stannade då och då för att skaka hand och kyssa både barn och sjuka.

Fick en tygbit

Just denna improvisationsvilja hos den nya påven befaras bli en framtida utmaning för säkerhetsapparaten som omgärdar det heliga ämbetet. Bland de 3000 säkerhetsanställda på plats i Vatikanen idag finns poliser, livvakter, skarpskyttar och bombexperter.

Efter stoppen hos pilgrimerna begav sig påven till ett rum under Peterskyrkan, till det som anses vara gravplats för Jesus apostel Petrus vars efterträdare är det påvliga ämbetet. Franciskus fick där en symbolisk tygbit av lammull som ska symbolisera rollen som fåraherde.

500 präster

Klockan halv tio startade mässan och i slutet av den skulle 500 präster att hjälpas åt att dela ut nattvarden till de församlade katolikerna.

Argentinaren Jorge Mario Bergoglio, som är före detta ärkebiskop av Buenos Aires, var allvarsam utan att se nervös ut under morgonens framträdande.

Något bevis för hans humor och improvisationsglädje fanns det däremot inte utrymme för under den allvarsamma installationen.

Efter dagens hyllningar får Franciskus ta itu med flera politiska frågor som redan hamnat på hans bord.

Kritiserats i hemlandet

Han har bland annat kritiserats för sin passiva inställning till hemlandet Argentinas militärdiktatur på 70-talet och den nuvarande presidenten Cristina Kirchner har uppmanat honom att vara medlare i konflikten om Falklandsöarna som åter blossat upp.

Men morgonens tal, på latin, märktes ingen oro.

Påven talade med stark stämma under sitt första riktiga uppdrag som katolska kyrkans högsta representant på jorden.