Blodig årsdag i Libyen

Uppdaterad 2012-10-22 | Publicerad 2012-10-21

Våldsamma strider på årsdagen av Gaddafis död

Ett år efter Gaddafis död rasar striderna fortfarande i Libyen.

I natt dog ytterligare 26 människor i blodiga strider i Gaddafifästet Bani Walid.

– Vi förlorade många människor i Bani Walid, och det gör vi fortfarande. Jag tycker inte att det här är något att fira, säger Adessalem Mahfoud, stadsdelsråd i Tripoli.

En arkivbild på Khamis Gaddafi.

För ett par veckor sedan omringades Gaddafifästet Bani Walid av ett flertal milisgrupper i jakten på de män som tros ha kidnappat Omra Shaabans, rebellen som sägs ha dödat Gaddafi.

Blodigare än på länge

I natt, på årsdagen av Gaddafis död, rasade återigen strider i staden och enligt AFP ska minst 26 personer ha dött och flera hundra skadats.

– Myndigheterna har gett miliserna grönt ljus att utrota oss, säger Salem al-Waer, militär befälhavare i Bani Walid till AFP.

Samtidigt sade parlamentets talman Mohammad al-Magariaf att han beklagade att man ännu inte lyckats befria hela landet.

– Kriminella och lojalister har sökt skydd i Bani Walid och de utgör fortfarande ett hot. Bani Walids olycka är att det blivit en fristad för antirevolutionärer och legosoldater, säger han.

Han påpekar samtidigt att attacken inte hade något med själva staden att göra.

– Det som pågår har ingenting med stadens modiga befolkning att göra. Det förbrytarna som är målet, säger Mohammad al-Magariaf.

Gadaffis talesman gripen

Senare uppgav representanter för den nya regeringen att Gaddaffis förre talesman, Musa Ibrahim, gripits i staden Tahuna som ligger mellan Tripoli och Bani Walid – och det rapporterades också om att Gaddafiss yngste son, Khamis, dödats i striderna.

Huruvida det stämmer är dock högst oklart. Den nya regeringen har flera gånger uppgett att Khamis dödats, och regeringens representanter sade senare att man inte heller kunde bekräfta att Musa Ibrahim gripits.

På Facebook laddades en ljudfil upp där någon som påstods vara Musa Ibrahim talade.

– Angående gripandet av mig i dag, det är bara ett försök att dra uppmärksamheten från de brott som begås av Natos rebeller mot vårt folk i Bani Walid. Vi befinner oss inte i närheten av Bani Walid utan utanför Libyen, sa rösten på ljudfilen enligt AP.