Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Isrekord - på bägge polerna

Publicerad 2012-09-20

Istäcket halverat på Nordpolen - och rekordstort på Sydpolen

Nu har kylan återvänt till norra Ishavet.

Facit för sommaren: Istäcket har halverats jämfört med för 30 år sen.

– Det är katastrofalt, ett bevis på klimatsystemets bräcklighet, säger Pär Holmgren, meteorolog och klimatdebattör.

I söndags kulminerade årets avsmältning på norra Ishavet.

Efter att alla mätdata nu slutligt analyserats kan forskarna konstatera att det då fanns 3,4 miljoner kvadratkilometer is kvar.

Det låter kanske mycket, men det är bara häften av genomsnittet 1979-2000.

– Det går så mycket fortare än vad man tidigare sagt. Verkligheten visar sig vara mycket värre än vad klimatmodellerna säger, säger Pär Holmgren.

Allt mer värme i havet

Att så mycket is försvunnit märks. Istäcket fungerar som en effektiv reflektor för solstrålarna. Nu absorberas istället värmen effektivt av det mörka havet.

Det innebär dessutom att vattnet i Polarhavet betydligt varmare än det brukar. Det kommer alltså att ta längre tid innan isen lägger sig igen. Och den is som bildas blir allt tunnare.

– Man brukar prata om den arktiska dödsspiralen, en ond cirkel som slutar med att havet till slut blir helt isfritt, säger Pär Holmgren.

Mer nederbörd i Antarktis

Samtidigt finns nu rekordmycket is på sydpolen, mer än vad som tidigare uppmätts så här års.

Där antas isarna växa på grund av att nederbördsmängden ökat - en naturlig följd av att luften nu innehåller fyra procent mer fukt än för 30 år sen. När glaciärerna på kontinenten växer hamnar allt mer i havet.

– Allt det här är ett bevis på att samhället måste bli fossilfritt så fort som det går. Det är bara att hoppas att tillräckligt många människor inser allvaret och vad vi människor hållar på att ställa till med.