Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

MP vill låta föräldrar med äldre barn ta ledigt

Publicerad 2013-02-28

Urban Hammarström åker skridskor i Vasaparken i Stockholm med sonen Taylor, 10. ”Det är en bra idé för de som inte har möjlighet att ta ledigt. Jag kan lägga mina arbetstider ganska flexibelt. Men det är inte så många som kan det och det skulle hjälpa dem, säger han.”

Nu vill Miljöpartiet fiska röster bland stressade föräldrar som inte får ihop livspusslet.

Under nästa mandatperiod vill man att även de med barn mellan 8-15 år ska ges rätt att ta ut extra ledighet.

– Jag tror det finns ett stöd i samhället för det här, säger Helene Öberg, sammankallande i MP:s partistyrelse.

Helene Öberg, sammankallande i MP:s partistyrelse.

Inför Miljöpartiets kongress i maj har partistyrelsen tagit fram ett förslag till en ny arbetsmarknadsproposition som man vill att ombuden ska rösta för. Målet är att bredda partiets arbetsmarknadspolitik. Nyligen presenterade man att man vill återinföra "friåret", en omtalad och kritiserad reform som infördes 2005 men som avskaffades av alliansregeringen efter att de vunnit valet 2006.

Ledigt med äldre barn

Men dessutom vill partistyrelsen under kommande mandatperiod göra det möjligt för föräldrar med barn mellan 8-15 år att ta ut extra ledighet. I dag har föräldrar rätt att ta ut extra ledighet fram tills det att barnen fyller åtta år. En tanke MP har är att justera föräldraförsäkringen.

– När vi är ute och pratar med föräldrar märker vi av att många har stora problem att få ihop det. Det är ett bekymmer att det finns väldigt höga krav på föräldrarna även när barnen är lite större. Det är mycket man måste fixa med som förälder, det kan dels vara aktiviteter i skolan där de förväntas vara med, utvecklingssamtal är ett exempel som inte går att säga nej till, säger Helene Öberg, sammankallande i MP:s partistyrelse.

”Ensamstående har det svårt”

Hon har tidigare varit generalsekreterare i Makalösa föräldrar, ett nätverk för ensamstående föräldrar. 

– Det finns i dag inget utrymme i lagstiftningen som säger att man har rätt att vara ledig för de här sakerna. I princip kan arbetsgivaren neka en sådan förfrågan. Framför allt ensamstående föräldrar har svårt att ta så stort föräldraransvar som det finns förväntan på dem att göra. Jag tror att barn mår bättre med föräldrarna som kan tillbringa tid med dom, säger hon.

Finansieringen ej klar

Enligt MP-förslaget så ska ledigheten fördelas lika mellan båda föräldrarna, medan ensamstående själva ska få hela tiden.

– Jämför man med hur föräldraförsäkringen är utformad i dag så är den väldigt bra då man kan vara ledig en kvarts dag, halvdag eller heldag. Den flexibiliteten är bra för det är ju inte säkert att det är en hel dag man behöver vara ledig. Den möjligheten borde finnas även här, säger Helene Öberg.

Kombineras med jobbsatsningar

Hur partistyrelsens förslag ska genomföras och finansieras vill man arbeta fram i en dialog med arbetsmarknadens parter. Enligt Öberg blir även arbetsgivarna vinnare.

– Det finns ett regelverk i föräldraförsäkringen om hur lång tid i förväg man måste förvarna sin arbetsgivare. Reglerar man det nationellt så kommer arbetsgivaren veta att den här typen av dagar kan komma, även för de med barn mellan 8-15 år, säger han.

Att förslaget innebär att folk kommer att jobba mindre ser inte MP-ledningen som ett problem.

– I vår arbetsmarknadsproposition kombinerar vi ambitionen att fler människor ska få arbete med att de som faktiskt arbetar också måste hinna med andra saker, och då tror jag tid med barnen kommer väldigt högt.

”Intressant, men kostar pengar”

Malin Wollin är krönikör och mamma till fyra barn, varav de äldsta är 8 och 10 år. Hon tycker förslaget är intressant och bra, men ställer sig frågande till hur det ska betalas.

– Det är lätt att säga att det en jättebra idé. Men det kostar ju så klart pengar. Men barn i den ålderskategorin har precis lika mycket behov som små barn, som ju väldigt omhuldade av samhället i stort. Dessutom har barn mellan 8-15 år mycket större utmaningar. Men tar man pengarna från rätt ställe så är det en jättebra satsning.  

Miljöpartiets kongress arrangeras 24-26 maj i Västerås.