Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hon satt fast i polisens skräckvälde

Publicerad 2012-09-09

Sofia, 37, är bara ett av alla brottsoffer – få av de anmälda poliserna avskedas

Sofias man utsatte hela familj­en för övergrepp och misshandel.

Men det tog nästan tre år innan hon vågade ­anmäla.

Orsaken: maken var ­polis.

– Han sa att de skulle hålla varandra om ­ryggen, säger hon.

När Marias make skulle utvisas till Litauen hoppades hon att handläggaren, den 61-årige gränspolisen, skulle kunna hjälpa familjen att skjuta upp avvisningen en dag.

– Jag ville att hela familjen skulle kunna lämna Sverige samtidigt, tillsammans, säger hon i förhör.

Men polismannen gav henne ett alternativ: två samlag och 100 gram am­fetamin.

– Han sa att han skulle lägga min makes papper längst ner i högen om jag skaffade amfetamin och hade sex med honom, säger hon.

Polisen, som tidigare dömts för narkotikabrott och rattfylleri, nekade till anklagelserna, men hösten 2011 dömdes han för sexuellt ofredande, stämpling till narkotikabrott och tjänstefel.

Straffet: dagsböter och avsked från polismyndig­heten. För någon månad sedan lämnade han in sin polis­legitimation för gott.

– Jag är helt oskyldig, det är min enda kommentar, säger han.

Den 61-årige mannen är en av få poliser som på grund av brottsliga handlingar avskedats från myndigheten de senaste åren.

8 000 anmälningar

Under 2011 och fram till sommaren 2012 har drygt 8 000 poliser anmälts för brott. Aftonbladets kartläggning visar att Sveriges mest anmälda poliser finns i Södermanland. Myndighetens 516 poliser har anmälts vid 349 tillfällen under samma period.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men vi har i ­alla fall inte hårdare poliser här än på andra ställen och antalet dömda poliser är heller inte fler här, säger Fredrik Wallén på Eskils­tunapolisen.

Även poliserna i Västernorrland anmäls betydligt oftare än andra distrikt. Förklaringen här är att poliserna i stor utsträckning anmäler sig själva.

– Ingen ska kunna ifrågasätta om fel begåtts i efterhand, det är bättre att det utreds på en gång, säger ­Göran Westman, polismästare.

Få poliser åtalas

Anmälningarna mot poliser utreds av polisens internutredningsenhet.

I ett tusental fall per år inleder åklagaren en förundersökning, men bara ett par procent leder sedan till åtal.

Det är polisens personalansvarsnämnd som beslutar om den åtalade blir avskedad eller får någon slags disciplinåtgärd vid en fällande dom.

– Det kan exempelvis handla om löne­avdrag och varningar, säger Tomas Rönnberg, jurist och handläggare på polisens personalansvarsnämnd, PAN.

Anmälningarna som når polisens internutredning rör framför allt våld i tjänsten, be­mötanden och kränkningar i ingripandesituationer.

– Det är vanligt att åtal ogillas, och det är också vanligt – i de fall där poliserna faktiskt döms – att rätten väljer en lindrigare brottsrubricering så att den inte blir tillräckligt allvarlig för ett avsked, säger Tomas Rönnberg.

Sedan januari 2011 har ­fyra poliser avskedats. Två i Västra Götaland, en i Söder­manland och en i Skaraborg.

När så få ­poliser döms och förlorar sitt jobb, är det ­någon anledning att anmäla dem?

– Det är ingen skillnad om du anmäler en polis eller en privatperson. Men eftersom poliser har rätt att använda våld i tjänsten kan det vara svårt att ­leda i bevis att våldet varit för grovt, säger ­Tomas Rönnberg.

Vågade inte

Sofia, 37, utsattes under flera år för grova övergrepp av sin ex-make som var polis. Han slog och hotade henne upprepade gånger. Men eftersom han var polis vågade hon inte anmäla.

– Han sa att de skulle hålla varandra bakom ryggen och att det inte var någon mening att anmäla sådana här brott, säger Sofia.

Det tog två och ett halvt år innan hon till sist gick till polisen.

– Jag var tvungen till slut, både jag och barnen kände oss så hotade. Vi visste inte var vi skulle ta vägen.

Fick mildare straff

I juli förra året dömdes hennes ex-make till 3,5 års fängelse för bland annat våldtäkt.

I november strök hovrätten våldtäktsanklagelsen och mildrade straffet till åtta månader.

Han släpptes direkt eftersom han redan avtjänat tiden i häktet och började jobba inom polisen igen, där han blev kvar fram till i juni i år.

– Han hade besöksförbud mot mig och kunde ändå jobba som polis. Skulle det hända oss något så kändes det inte som om vi kunde ­söka oss till polisen, säger Sofia.

När Aftonbladet ringer upp ex-maken pekar han på flera felaktigheter i domen.

– Jag hävdar, som jag har gjort hela tiden, att jag är oskyldig. Utredningen var hela tiden inriktad på att sätta dit mig, säger han.

Det har gått några månader sedan han sparkades från sin tjänst på polisen i Skaraborg.

– Mitt liv har raserats totalt. Allt är åt helvete, säger han.

Även polisen i Sörmland, som dömdes för misshand­el vid ett ingripande på Skavsta flygplats, insisterar på sin oskuld.

– Jag vill inte prata om det, men jag blev inte rättvist bedömd.

Maria, som utsattes för den 61-årige gränspolisen, försöker nu lägga händelserna bakom sig.

– Det har varit en tung tid, men i och med domen känner hon att hon har fått upprättelse, säger målsägar­biträdet Peter Carlström.

Sex-sms till 17-åring

Nyligen har en polis, ­anställd vid ungdomsroteln i Eskilstuna, anmälts för tjänstefel efter att ha försökt inleda en sexuell relation med en 17-årig flicka.

Han har bland annat skickat sms med grova sexuella anspelningar.

– Man kan inte tolka på det något annat sätt än att han försökt inleda en relation som ”knullkompis”, säger en av polisens utredare.

Ärendet kommer nu att utredas av PAN, och beslut om avsked kommer att tas under hösten.

De stjäl, hotar och hånar offer på nätet.

Senast i veckan anmäldes en polis i Eskilstuna för tjänstefel ­efter att han försökt ­inleda en sexuell relation med en 17-årig flicka.

Men inte ens en handfull av tusentals anmälda poliser avskedas varje år.

– I de fall där poliserna döms är det vanligt att rätten väljer en lindrigare brottsrubricering så att den inte blir tillräckligt allvarlig för ett avsked, säger Tomas Rönnberg, på internutredningen.

Aftonbladet har kartlagt Sveriges värsta poliser.