Norsk svininfluensa hotar Sverige

Publicerad 2012-12-31

Akershus Universitetssykehus (Ahus) har vårdat 72 patienter med svininfluensa sedan mitten av december. Nu befarar svenska myndigheter att viruset kan spridas till Sverige.

84 personer har testats positivt för svininfluensa på ett sjukhus i Norge.

En elvaårig pojke har dött.

Nu riskerar epidemin att ta sig över gränsen - till Sverige.

– Vi är beredda på att det kan sprida sig, säger Eva Lindhusen-Lindhén, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Akershus universitetssjukhus i Norge skakas av en allvarlig influensaepidemi.

Sedan 17 december har 84 personer testats positivt för svininfluensa, rapporterar norska VG Nett. Viruset uppges slå mot alla åldersgrupper och i torsdags dog en 11-årig pojke av svininfluensan.

Nya fall på nyårsaftonen

– Belastningen har varit enorm de senaste veckorna, säger Jan Erik Berdal, överläkare vid sjukhusets infektionsavdelning till tidningen.

På nyårsaftonen behandlades tre personer för svininfluensa på intensivvårdsavdelningen. Samtidigt upptäcktes 22 nya fall under dagen.

– Det verkar som att vi är i mitten av en epidemi, säger Jan Erik Berdal.

Kan spridas

Nu befarar de svenska myndigheterna att epidemin riskerar att spridas till Sverige.

– Vi i är i beredskap för att det kan ta fart under de närmaste veckorna. Norge ligger inte långt härifrån och många veckopendlar mellan länderna så det finns risk för en spridning, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen-Lindhén.

I Västra Götaland har man hittills upptäckt "enstaka fall" av svininfluensa. En av de drabbade blev allvarligt sjuk, uppger Eva Lindhusen-Lindhén.

Overksamt vaccin

Också i Skåne förbereder man sig för viruset. Under den gångna veckan har 20-25 personer uppvisat positiva prover för influensa på Skånes universitetssjukhus i Malmö, enligt Torsten Holmdal, överläkare på infektionskliniken.

– Hur många av dem som var svininfluensa kan jag inte svara på, säger han.

I både Norge och Sverige vaccinerades stora delar av befolkningen mot svininfluensan år 2009. Nu befarar det norska folkhälsoinstitutet att årets vaccin inte längre är verksamt, uppger VG.

Kan förlora skyddet

Enligt den norska myndigheten har många av dem som tog vaccinet 2009 för få antikroppar i kroppen för att kunna stå emot årets svininfluensa.

Eva Lindhusen-Lindhén på Västra Götalandsregionen delar uppfattningen.

– Det är väldigt individuellt. En hel del har fortfarande antikroppar, medan det kan finnas personer som har förlorat sitt skydd, säger hon.