Tusentals svenska hästar försvinner – varje år

Publicerad 2013-02-13

De registreras inte avlivade och går inte till känd slakt.

I stället försvinner upp till 9 000 hästar spårlöst i Sverige varje år.

Nu vill Länsstyrelsen i Skåne ha resurser för att kontrollera om svenska hästar fraktas illegalt färdigmatsfabriker i Centraleuropa, skriver Svenska Dagbladet

Hästar i en hage i Rotebro.

En kartläggning, som hästnäringen, LRF och flera myndigheter står bakom, visar på ett stort glapp mellan känd slakt, registrerat avlivade hästar och det antal som beräknas dö varje år, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är ett glapp på mellan 4 000 och 9 000 hästar varje år, säger Karolina Thorell vid Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, till tidningen.

Glapp år efter år

Nu vill Länsstyrelsen i Skåne få resurser för att kontrollera om svenska hästar fraktas illegalt till färdigmatsfabriker i Centraleuropa.

Glappet i statistiken nämns redan i Djurtransportutredningens betänkande 2003 och ska vara återkommande år efter år. Upp emot 100 000 svenska hästar kan därför ha försvunnit bara på 2000-talet, skriver SvD.

Karolina Thorell menar att det är dyrt för hästägare att exempelvis gräva ner döda hästar på platser som kommunen godkänt eller att kremera dem.

– Jag tror absolut att det grävs ned fler än vad som är känt och när det gäller illegala transporter ut ur landet har vi varken lyckats bekräfta eller dementera, säger hon till tidningen.

Vill kontrollera fler

Hästägare som vill transportera hästar utomlands för slakt måste ansöka om det, men under de senaste åren har Jordbruksverket inte fått in en enda sådan ansökan.

– Man kan väl dra slutsatsen att i den mån sådana transporter förekommer så dokumenteras de inte på papper, säger Kristina Odén som jobbar med djurskydd på myndigheten till SvD.

Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen i Skåne, säger till tidningen att det i dag bara är en enda inspektör på myndigheten i Skåne som har ansvarar för kontroll av slakterier och djurtransporter. De pengar djurskyddet yrkat få skulle användas för att kontrollera fler djurtransporter.

ANNONS