”Vi förändrade Europa från grunden”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-04

Aftonbladet i exklusiv intervju med EU-parlamentets nya talman - polacken Jerzy Buzek

Aftonbladets Johanna Melén möter EU-parlamentets talman talman Jerzy Buzek.

Från illegal oppositionell i en kommunistisk diktatur till ledare av världens största demokratiska parlament.

I somras valdes Jerzy Buzek, 69, till EU-parlamentets första talman från det forna östblocket.

Aftonbladet fick en exklusiv intervju med mannen som i valet mellan Ryssland och USA väljer - Ukraina.

Europa firar 20 år sedan murens fall och för Jerzy Buzek rymmer året 1989 många kära, nästan overkliga minnen.

Som medlem i fackföreningsrörelsen Solidaritet fick han det året uppleva ett nästan fritt val och en jordskredsseger som förändrade hans Polen för alltid.

Knappt tio år senare blev han landets premiärminister och när han nu ber om en kopp starkt svart te i Rosenbads pressrum gör han det i egenskap av nyvald talman för Europaparlamentet.

Vad tänkte du då, 1989, om din politiska framtid?

– Jag ville leva i ett fritt land. På den tiden visste jag inte hur svårt det skulle bli att förändra ett kommunistiskt system, förändra en kommunistiskt styrd ekonomi till en marknadsekonomi och att bygga demokrati. Men som tur var lyckades vi. Under 20 år har vi förändrat vår del av Europa i grunden. Det går bortom vad man kan förstå. På den tiden kunde jag aldrig drömma om att sitta i ett polskt parlament, än mindre drömma om att sitta i ett europeiskt parlament.

– Vi hade stor hjälp av att redan från början erbjudas medlemskap i den Europeiska unionen. Vi genomförde svåra reformer men vi visste varför. Om jag i dag jämför med Ukraina kan jag se att de har stora problem. Tyvärr har EU inte kommit med en konkret inbjudan till Ukraina. De vet inte vad som väntar i framtiden.

Du är väldigt populär i ditt hemland. I senaste EU-valet fick du över 40 procent av rösterna i ditt valdistrikt. Hur gör du?

– Jag träffar människor och är en öppen person. Under mina fem år i parlamentet åkte jag hem nästan varje helg. Jag träffade skolelever, företagare, besökte sjukhus och universitet. Jag hade inga valaffischer eller kampanjmaterial. I stället besökte jag fem, sex platser om dagen. Det är mycket effektivt och för mig är det naturligt.

Där avbryts intervjun av en tjänsteman som sträcker fram en handskriven lapp till Jerzy Buzek. Han tittar på pappret och fortsätter:

– Det betydde nog också en del att jag under mina fem år i parlamentet arbetade med viktiga frågor som energi, klimatförändringar och ny teknologi.

Jag har förstått att mänskliga rättigheter är en annan viktig fråga för dig. Efter mordet i somras på den ryska människorättsaktivisten Natalja Estemirova fördömde du mordet. Hur skulle du vilja beskriva läget i Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter?

– När man diskuterar Ryssland ska man komma ihåg att Ryssland är ett mycket viktigt land för EU. Men EU är också mycket mycket viktigt för Ryssland. Men för oss räcker det inte med att Ryssland har gott om energiresurser. Det är också väldigt viktigt att se på utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter och viktiga värden som demokrati, frihet och solidaritet. I Ryssland saknas mycket av det här och det finns skäl för oss att känna oro inför det. Att ha en nära kontakt med Ryssland är viktigt både för EU och för Ryssland. Men vi får aldrig glömma att allt inte står rätt till när det gäller de mänskliga rättigheterna där.

Vad kan EU göra för situationen i till exempel Tjetjenien?

– Det är en fråga för en hel konferens. Jag är orolig över det. Krisen är inte löst och det finns svåra spänningar i området. Det är viktigt för EU att påminna om detta vid varje möte med Ryssland.

Tiden är ute. Bara en fråga till. Det blir fyra snabba med EU-parlamentets nya talman.

Zloty eller euro?

– Euro.

Warszawa eller Bryssel?

– Båda ligger i EU. Jag är visserligen polack, men jag vill inte välja.

Borsjtj eller Moules frites?

– Borsjtj, så klart.

Ryssland eller USA?

Jerzy Buzek tvekar länge innan han svarar:

– Ukraina.

En bekymrad pressekreterare bryter in och vill att Buzek utvecklar sitt svar, tar med både Ryssland, USA och kanske Ukraina också. Men jag har redan stängt av bandspelaren.